NATO Genel Sekreteri "zamanı geldi" diyerek duyurdu!

NATO Genel Sekreteri "zamanı geldi" diyerek duyurdu!

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Finlandiya ve İsveç'in NATO'nun tam üye olarak kabul edilmelerinin zamanının geldiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere bazı temaslarda bulunmak üzere Türkiye'ye geldi. Stoltenberg, ilk olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. İkili arasında yapılan görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. 

ekran-goruntusu-2022-11-03-230257.png

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımı ile ilgili dikkat çeken ifadelerin yer aldığı toplantıda Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:

"ÖNEMLİ OLAN MUHTIRADA YER ALAN UNSURLARIN UYGULANMASI"

"NATO'nun genişlemesi İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği de gündemdeydi. Malumunuz Madrid'de üçlü mutabakat zaptı imzalamıştık. Sayın Genel Sekreter'in de çok büyük katkısı olmuştu. Huzurlarınızda kendisine çok teşekkür ediyorum. Her iki ülke makamları muhtıraya bağlılıklarını dile getiriyorlar. Esas önemli olan muhtırada yer alan unsurların uygulanması."

"ATILACAK ADIMLARI GÖRÜŞECEĞİZ"

"İsveç'te kurulan yeni hükümetin bu konuda daha kararlı olduğunu görüyoruz. Yeni İsveç Başbakanı sayın Cumhurbaşkanımızın davetlisi olarak gelecek hafta Ankara'ya geliyor. Bu konuda kendileriyle görüşme imkanımız olacak. Ayrıca üç ülke arasında kurulan bir mekanizma vardı. İlk toplantı Helsinki'de gerçekleşmişti. İkinci toplantıda atılan ve atılacak adımları görüşeceğiz."

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise konuşmasında şunları kaydetti:

"TÜRKİYE'NİN ENDİŞELERİNİ ANLIYORUM"

"Türkiye'nin önemli beklentileri var. Bu muhtıranın Türkiye'nin güvenliğine katkıda bulunması için önemli beklentileriniz var. Beklentilerinizi, endişelerinizi anlıyorum. Finlandiya ve İsveç'in de muhtıra konusunda uzun vadeli ortaklıklarına bağlılık gösterdiler ve önemli adımlar attılar diye düşünüyorum."

"SINIR DIŞILAR DEVAM EDİYOR"

"Muhtıranın hayata geçmesi için attıkları adımları memnuniyetle karşılıyorum. Finlandiya ve İsveç terörle mücadele konusunda işbirliğini büyük oranda arttırmış durumdalar ve kalıcı bir ortak mekanizma ortaya konulmuştur. İsveç yeni kanunlar çıkararak, terör örgütlerinin, PKK'nın da aralarında olduğu terör örgütlerine katılımın illegal hale getirilmesi için kanunlar çıkarılmakta. Terör örgütlerinin finansmanında da önemli kanunlar çıkarılıyor. Sınır dışılar devam ediyor. Türkiye'ye silah satışı konusundaki kısıtlamalar da sona erdi."

"İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN TAM ÜYE OLARAK KABUL EDİLMELERİNİN ZAMANI GELDİ"

"Finlandiya ve İsveç Türkiye ile yaptıkları mutabakatı hayat geçirmekte ve terörle mücadele güçlü ortaklar olarak her şekilde müttefiklerinin yanında olduklarını ve uzun vadede Türkiye ile güvenlik endişeleri için işbirliği yapmaya güvenli ve kararlı olduklarını gösterdiler. İsveç ve Finlandiya'nın NATO'nun tam üyesi olarak kabul edilmelerinin zamanı geldi."