Norveç, İsveç'in Türkiye'ye iade edeceği "teröristler"e talip!

Norveç, İsveç'in Türkiye'ye iade edeceği "teröristler"e talip!

Norveç, Türkiye'nin NATO üyeliği süreci kapsamında İsveç'ten talep ettiği terörist iadesi ile ilgili dikkat çeken bir adım attı.

Klassekampen'de yer alan haberde, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelikleri gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taleplerini kabul ettiklerini ve İsveç'in Türkiye'nin terörist olarak işaret ettiği 73 kişinin iadesinin kabul edildiğine vurgu yapıldı.

TERÖRİSTLER NORVEÇ'E Mİ SIĞINACAK?

Klassekampen'in aynı haberinde, Türkiye tarafından 'terörist' olarak belirlenen bu kişilerin sığınmacı olarak kayıt yaptırdıkları takdirde Norveç'e sığınma hakkı alabileceklerini yazdı.

"ÖNCEDEN YANIT VERMEK İMKANSIZ"

Norveç Göçmenler Ofisi Sığınmacı Bölüm Şefi Line Zahl Kvakland, Klassekampen'e gönderdiği bir e-postada, başvurunun onaylanmasını isteyip istemediklerini, önceden bir yanıt vermenin imkansız olduğunu söyledi.

"ZOR BİR SİYASİ DURUM HALİNE GELEBİLİR"

Uluslararası hukuk ve mülteci hukuku konusunda uzman olan hukuk profesörü Terje Einarsen'e göre ise, Norveç'in Türkiye'nin terörist olarak işaret ettiği kişilere koruma sağlaması zor bir siyasi durum haline gelebilir.

"ASLA KABUL ETMEMELİLERDİ"

Einarsen ayrıca İsveç'e ve NATO'nun Türkiye dışındaki üyelerine de tepki göstererek "Bence diğer NATO ülkelerindeki yetkililer, NATO üyeliği için bu tür şantajları ve yasa dışı koşulları asla kabul etmemeliydi." dedi.