O ilde yaşayanlar dikkat! Prof. Dr. Naci Görür "endişeliyiz" diyerek deprem konusunda uyardı!

O ilde yaşayanlar dikkat! Prof. Dr. Naci Görür "endişeliyiz" diyerek deprem konusunda uyardı!

Prof. Dr. Naci Görür, İzmir’le ilgili endişeli olduğunu söyleyerek önemli uyarılarda bulundu.

Jeolog ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, İzmir'de yaptığı konuşmada kritik uyarılarda bulundu. İzmir Ticaret Odası, İzmir Ticaret Borsası ve Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın ortak olağan meclis toplantısına katılan Görür, birinci derecede deprem kuşağında yer alan İzmir için "endişeliyiz" dedi.

"DUYMAYALIM, HUZURUMUZ KAÇMASIN"

Naci Görür, “Ülkemizde depremi konuşmamak sanki tabu. ‘Konuşmayalım, korkuyorum’, ‘Duymayalım, huzurumuz kaçmasın.' Maalesef bu strateji bu ülkenin yöneticilerinde de uzun zamandır var” dedi.

"BEN GELİYORUM DİYE BAĞIRAN BİR DEPREMDİ"

Kahramanmaraş depremi öncesi uyarılarını anımsatan Görür, "Bu, geliyorum diye bağıran bir depremdi. Ama anlaşılan uyarılara rağmen bir şey yapılmamış. Yapılsaydı böyle olmazdı" dedi.

"İZMİR'DEN KUŞKUMUZ VAR"

İzmir'e ilişkin olarak da önemli uyarılarda bulunan Naci Görür açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"İzmir'den kuşkumuz var. Bunu dediğimizde, ‘Hemen yarın deprem olacak, eve girmeyin' demiyoruz. İzmir'den endişemiz var. Neden? Canlı faylar var. Canlı fay demek, günün birinde tekerrür periyodu doğduğunda harekete geçip deprem üretebilir. Bu faylar özellikle çevrede olan faylarla tetiklenebilir, stresleri artmış olabilir. Daha önce Sisam'da olan depremde, bu fayların önemli bir kısmı yüklendi. Kendileri zaten bir stres, zaman geçtikçe yüklüyorlar. Bir de çevredeki depremlerden stres geldiği zaman yükleniyorlar."

"O ZAMAN ÜZÜLECEĞİZ"

"Artık fay-deprem tartışmasını bırakalım, İzmir gerçek anlamıyla deprem kenti. Çok az kentte bu kadar az aktif fay sistemi var, bunlar bugün olmazsa yarın, elbet deprem yaratacak. O zaman üzüleceğiz. Sisam depreminde 70-80 kilometre mesafede 117 kişi öldü. Burayı deprem dirençli yapmak lazım."