O makarna firmasının ithal ettiği buğdaydan hastalık çıktı!

O makarna firmasının ithal ettiği buğdaydan hastalık çıktı!

Gaziantep Merkezli Oba Makarna'nın ithal ettiği buğdaydan hastalık çıktığı iddia edildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan analizlere göre Gaziantep merkezli Oba Makarna'nın ithal ettiği buğdayda "Hint Sürmesi" hastalığı tespit edildi. Buğdayda çıkan hastalık nedeniyle İskenderun'da bekleyen geminin geri gönderilmesine dair gümrüş işlemleri yapıldı.

İthal makarnaların yapılan işlemin ardından geri gönderilmesi bekleniyor.

Sözcü'de yer alan habere göre, Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiği haberini ilk kez Sözcü Gazetesi muhabiri Özlem Ermiş Beyhan 12 Mayıs 2022’de yazdı. Bu haberin ardından kısa süre sonra 14 Mayıs’ta Hindistan buğday ihracatını yasakladığını açıkladı. Tarım ve Orman Bakanlığı ithalat haberinden 3 gün sonra ve Hindistan’ın ihracata yasak getirmesinden sonra Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithalatı yaptığına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı. 

Açıklamada ise Türkiye’nin dünyanın ilk 10 tarım ülkesi arasında yer aldığı, ayrıca 25 milyar dolarlık tarım ve gıda ürünü ihraç ettiği ifade edilerek Hindistan’dan herhangi bir buğday talebi olmadığı, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin ithalat ihalelerinde Hindistan menşeli bir ürün için teklif dahi alınmadığına ilişkin bilgilere yer verildi.

Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre ise, bakanlığın açıklamasının niçin bu kadar geç yapıldığı bakanlık yetkililerine soruldu. Yetkililer, devletin, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Hindistan’dan buğday talebi olmadığını ancak özel sektörün getirip getirmediğinin araştırıldığı ve özel sektörün de getirmediğinin tespit edildikten sonra açıklamanın yapıldığı belirtildi.

MAKARNADAN HİNT SÜRMESİ HASTALIĞI ÇIKTI

Sözcü'deki habere göre, Bakanlığın açıklamasından sonra, Gaziantep merkezli Oba Makarna tarafından Hindistan’dan 55 bin ton makarnalık buğday ithalatı için bağlantı yapıldığı ve ilk geminin İskenderun Limanı’na geldiği belirtildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü İskenderun limanına yanaşan gemiden buğday numunesi alarak analiz yaptı. Analizlerde “Hint Sürmesi” hastalığı çıktığı için geminin girişine izin verilmedi.

İŞLEMLER BAŞLATILDI, GEMİ GERİ GİDECEK

Yapılan ithalatın bakanlık veya devletle ilgisi olmadığını özel firma olarak kendilerinin yaptığını belirten Alpaslan Özgüçlü’nün anlattıkları özetle şu şekilde: 

"Türkiye’de un, makarna ihracatı yapabilmek için önce buğday ithalatı yapmanız gerekiyor. Yerli buğday ile un ve makarna ihracatı yapamıyorsunuz. Bu uygulama 2021 Ocak ayında başladı. Daha önceki uygulamada önce ihracatımızı yapar sonra buğday ithal ediyorduk. 2021’deki kuraklıkla birlikte içerde buğdayın azalması ve fiyatların da yükselmesi ile önce ithalat sonra ihracat uygulamasına geçildi. Biz Rusya’dan Ukrayna’dan ithalat yapıyorduk ve işleyip ihraç ediyorduk. Rusya ve Ukrayna’nın savaşa girmesi ile birlikte tabi buradan buğday temin edilmesi zora girdi. Kanada’dan makarnalık buğday ithalatı yapıyorduk. Orada da kuraklık nedeniyle üretim azaldı. Kanada’dan ürün almamız zorlaştı. Bunun üzerine Hindistan’dan alalım diye bu ülkeye gittik. Bu sırada Türkiye’nin Hindistan’dan buğday ithal ettiği haberi çıktı. Sanki devlet ithalat yapıyor diye anlaşıldı. Bunun üzerine Tarım Bakanlığı bir açıklama ile Hindistan’dan buğday almadığını, herhangi bir talepte de bulunmadığını duyurdu. Haberde ‘Oba Makarna ithalat yapıyor’ denseydi bu açıklamaya gerek kalmayacaktı. Çünkü bakanlık kendisi ithalat yapmıyor. Özel sektörün herhangi bir yerden makarnalık buğday ithalatı yapmasını önünde bir engel yok. Biz de bu bağlantıyı yaptık. Hindistan‘dan ürünü almadan önce analizlerini yaptık. Eurofins, Control Union gibi uluslararası laboratuarlarda yapılan analizlerin hepsi de temiz çıktı. Türkiye getirdik. Türkiye’de yapılan analizlerde Hint Sürmesi tespit edildi. Gemi red yedi. Gemi red olunca itiraz edecek bir durumumuz yok. Geri gönderilecek. Bunun için buğdayı aldığımız firma ile navlun konusundaki pazarlığı yapıyoruz. Gümrük işlemlerini başlattık. Gemi geri gidecek."

"BU GEMİYİ İÇERİ ALMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL"

Tespit edilen Hint Sürmesi hastalığının Hindistan, Meksika, Brezilya ve Amerika’da görüldüğünü ifade eden Özgüçlü, hastalığın Türkiye’de karantina kapsamında olduğunu ve bu hastalığı taşıyan ürüne izin verilmediğini aktardı. Özgüçlü, "Hindistan’da aldığımız analiz raporlarını sunduk. Temiz olduğu raporlarımızda var. Fakat, bakanlık ‘benim analizimde bu hastalık çıktı’ diyor ve karantina kapsamında olduğu için gemiyi kabul etmiyor. Kamuoyunda oluşan bu tepki üzerine de bizim bu gemiyi içeri almamız zaten artık mümkün de değil. Bu başka ülkelere gidecek. Onlar da bunu kullanıp makarna olarak ihraç edecekler." dedi.

"ÜLKEMİZE GİRİŞİNE İZİN VERİLMEMEKTEDİR"

Tarım ve Orman Bakanlığı Hindistan’dan buğday ithalatı konusunda yeni bir açıklama geldi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Ülkemize buğday ithalatında yapılan bitki sağlığı kontrolleri 5996 Sayılı Kanun ile bu Kanuna göre hazırlanan Bitki Karantinası Yönetmeliğince yapılmaktadır. Hint sürmesi olarak bilinen Tilletia indica ülkemizde bulunmadığından dolayı etmenin konukçusu olan ürünlerde tespiti durumunda, o ürünlerin ülkemize girişine izin verilmemektedir.

Bakanlığımız halkımızın sağlığını korumak için gerekli bütün adımları titizlikle atmakta ve sağlıksız ürünlerin ülkemize girişine izin vermemektedir."