Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu'na rakip oluyor! İşte perde arkasında yaşananlar

Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu'na rakip oluyor! İşte perde arkasında yaşananlar

CHP Grup Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na karşı kurultayda adaylığını ilan edecek.

Özgür Özel dün yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu ile görüşmüş ve 15 Eylül'de parti genel merkezinde açıklama yapacağını duyurmuştu. Özel'in açıklaması adaylık ilanı olarak anlaşılmıştı.

Duvar'dan Nergis Demirkaya, CHP'li Özel'in bu çıkışının perde arkasını ve süreçte yaşanacaklara dair kulis haberini yazdı.

TUTUM BELGESİ VE ADAYLIK İLANI

Aktarılan bilgiye göre Özgür Özel açıklamayı 15 Eylül Cuma günü saat 14.00’te, CHP Genel Merkezi'nde yapacak. Genel merkezdeki basın toplantısı salonunda yapılacak açıklama, neden değişim çağrısı yapıldığını anlatan Tutum Belgesi ve adaylık ilanını içerecek. Tutum Belgesi’nde 14-28 Mayıs seçim sürecindeki hataların değerlendirilip özeleştiri verilmesi, bundan sonraki sürece dair önerilerin yer aldığı bir gelecek projeksiyonu sunulması bekleniyor. Yaklaşık 15 sayfayı bulan Tutum Belgesi’nin bir kısmının Özel tarafından paylaşılması, detaylarının ise broşür olarak parti içi ve dışı kamuoyunun tartışmasına sunulması planlanıyor.

KATKIYA AÇIK METİN

Değişim sürecine destek veren partililere göre açıklanacak Tutum Belgesi “Seçim bildirgesi-programı” gibi kesinleşmiş bir metin değil “yaşayan bir metin” olacak. Tutum Belgesi'nin açıklandıktan sonra da tartışılmasını isteyen değişimciler, “Metin katkılara açık olacak. Önemli olan nasıl bir yaklaşım içinde olunduğu. Partinin tarihsel mirasına sahip çıkacak, genel başkan ve yönetiminin bugüne kadar yaptıklarını “özeleştirilerle” birlikte değerlendirecek, yeni bir gelecek vizyonu konulacak bir metin olacak” diyor. Tutum Belgesi’nin bugüne kadar birçok kez örselenen parti kimliğini de yeniden güçlendirecek bir içerik taşıması bekleniyor.

FARKLI İLLERDEN MİLLETVEKİLLERİ DE KATILACAK

“Değişim” çağrısı yapanların İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile yaptığı zoom toplantısı tartışmalara neden oldu. Toplantıya katılan bazı isimlere yönelik “Değişim isteyenler uzun yıllardır partiyi yönetenler değil mi?” eleştirisi getirildi. Özgür Özel’in adaylık açıklamasına bu kapsamda geçmiş dönem yönetim kademesinde yer almış siyasetçilerden çok fazla ismin katılması beklenmiyor. Ancak “doğal delege” olan mevcut milletvekillerinden, Parti Meclisi ve Yüksek Disiplin Kurulu üyelerinden çok sayıda ismin açıklamada yer alacağı kaydediliyor. Manisa Milletvekili olan Özel’in yanında diğer Manisa Milletvekillerinin bulunacağı, ayrıca Türkiye’nin farklı illerinden 30 kadar milletvekilinin yer alacağı beklentisi var.

ANKARA'DA OFİS TUTULDU

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na rakip olacak Özel, adaylık ilanının ardından çalışmalarını Ankara’da tuttuğu ayrı bir ofis aracılığı ile yürütecek. Özel’in adaylık ilanının ardından bu hafta başlayan il kongrelerine katılacağı, ilk olarak da İzmir İl Kongresine giderek orada bir konuşma yapacağı kaydediliyor.

ÖZGÜR ÖZEL İSTİFA EDECEK Mİ?

CHP Grup Başkanı Özgür Özel’in adaylık ilanından sonra grup başkanlığından istifa edip etmeyeceği henüz netleşmedi. Özel’in çalışma ekibinin bu konuda ikiye bölündüğü, son kararı Özel’in vereceği kaydediliyor.

"HİÇBİR ŞEY YOKMUŞ GİBİ DAVRANMAK KIYAMET"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İstanbul için yola çıktığını açıkladığı toplantıda “değişim iradesine” destek vermeyi sürdüreceğini söylemişti. Bu kapsamda İmamoğlu’nun Özel’e destek vermesi sürpriz olmayacak. Özel’e destek veren “değişimciler” bu çağrıyı yapan birçok ismin Özel’in adaylığı etrafında buluşacağını öngörüyor. Değişim iradesinin çok yüksek olduğunu söyleyenler büyük kurultayda genel başkanlık değişiminin sürpriz olmayacağı görüşünde. Ancak kurultayda sonuç alınamasa da “yanlışlara itiraz etmenin önem taşıdığına” dikkat çekenler, “Kurultayda kazanamamak bizim için kıyamet değil. Ama yapılan yanlışlara karşın hiçbir şey yokmuş gibi davranmak kıyamet. Tüm olumsuzluklara karşın aday çıkarmamak, seçenek yokmuş gibi davranmak kıyamet” diyor.

KILIÇDAROĞLU DESTEKÇİLERİ ÖZEL'İN KAZANMASINA İHTİMAL VERMİYOR

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek verenler ise Özel’in kazanma olasılığına çok fazla ihtimal vermiyor. Özel’in adaylığı için, “Seçim sonrası sürece hazırlık yapma, barut biriktirme” olarak değerlendiriliyor.