Pazar esnafı: “Hakkımı helal etmiyorum”

Ankara’daki pazarcı esnafı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakkını helal etmedi. Pazarcı, “Bize gelene kadar ne helallikler var. Biz helal edelim 83 milyon ne diyecek?” dedi.

Ankara’daki pazarcı esnafı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakkını helal etmedi. Pazarcı, “Bize gelene kadar ne helallikler var. Biz helal edelim 83 milyon ne diyecek?” dedi. Başka bir pazarcı ise “Benim geçimimi soruyor mu? 3 çocukla, evi kira” diye tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yaptığı açıklamada 17 günlük kısıtlamadan etkilenen vatandaşlardan “helallik” istedi. "Her türlü desteği vermenin gayreti içerisindeyiz" ifadelerini kullanan Erdoğan'ın "Buna rağmen sıkıntıya düşen esnafımız, çalışanımız olduysa hepsinden hellalik istiyoruz" diye konuştu.

Bugün de 17 günlük kapanma sürecinde ikinci kez tezgah açabilen pazarcılar, Erdoğan’ın helallik istemesini değerlendirdi. Meyve fiyatlarının pandemiden dolayı yüksek olduğunu ve haldeki komisyonun da kendilerini etkilediğini dile getiren bir pazarcı yurttaşların meyve alamadığını söyledi. Kapanma dönemine ilişkin “Bittik, hiçbir gelir yok” diyen pazarcı, kendilerine yardım yapılmadığına dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın helallik istemesine “Bir şey diyemeyeceğim” yanıtını verdi.

“83 MİLYON NE DİYECEK?”

Başka bir pazarcı ise çileğin kilosunu 13 liraya aldığını 15 liraya satmak zorunda kaldıklarını belirterek, yurttaşların 20 liraya meyvelerden karışık yaptırmak zorunda kaldığını kaydetti. Pazarcı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Bize gelene kadar ne helallikler var, biz helal edelim 83 milyon ne diyecek?” diye sordu. Pazarcı, artık pazaryerlerinin açılması gerektiğini vurgulayarak, kendilerinin dibi gördüğünü “Bundan daha kötüsü de olmaz” diye açıkladı.

“HELAL EDİLİR Mİ?”

Kapanma döneminde mallarının çürüdüğünü ve zarar ettiklerini dile getiren pazarcı ise marketlerin açılmasıyla küçük esnafın bittiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “Helal edilir mi?” diye soran pazarcı, “Marketler çalışsın esnaf yatsın, öyle bir şey var mı?” sözleri ile tepkisini sürdürdü.

“HELALLİKMİŞ, NE HELALLİĞİ?”

Tezgahına kim gelse yüzünün asık olduğuna dikkat çeken başka bir pazarcı da “İnsanlar 20 lira eline sıkıştırıyor geliyor. Garibim ne yapsın. İnsanlar zor durumda. Geliri yok. Günü birlik çalışan insanlar aç aç” dedi. Yanında çalışan 65 yaşındaki elemanını gösteren pazarcı, “Bu insan 65 yaşında geliyor, burada çalışıyor” diye yetkililere sitem etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın helallik istemesini de değerlendiren pazarcı, “Benden nasıl istedi, ben onu anlamadım. Medyadan istedi, bizden istemedi ki. Benim geçimimi soruyor mu? 3 çocukla, evi kira. Haftada tek gün nasıl yapacak. Benden vergi almasın yeter. Ben hastaneye gitmişim bana ceza gelmiş. Helallik mi kalmış. Kim kime dumduma. Helallikmiş, ne helalliği ya” diye konuştu.

Pazara gelen yurttaşlar ise fiyatların pahalı olduğunu dile getirerek, fiyat artışlarını pandemideki kısıtlamalara bağladı. Yurttaşlar aracıların kazandığını ve yüzde 100 kar yaptıklarını söyledi.