Pentagon: 'Silah verirken Türkiye’yi bilgilendiriyoruz!'

Pentagon: 'Silah verirken Türkiye’yi bilgilendiriyoruz!'

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’da Perşembe günü düzenlenen basın toplantısında Amerika ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunda uygulamaya başladığı güvenlik mekanizması gündeme geldi.

Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın ABD ile ortak üs kurulacağı yönündeki açıklamalarının sorulması üzerine “Açıklamayı görmedim” dedi, icra edilen ortak devriyelere ve keşif uçuşlarına dikkat çekti.

Amerika'nın Sesi, bu haberi verirken Türkiye-Suriye sınırında Türk ve Amerikan ordusunun devriye görevini AP ajansının geçtiği bir fotoğrafla yansıttı. Fotoğrafta iki zırhlı araç var. Amerikan bayraklı olan araç Türk bayraklı olanın iki-üç katı büyüklüğünde…

'TAHKİMATLARIN İMHASI YPG’NİN GÜVENLİK MEKANİZMASINA DESTEĞİNİN GÖSTERGESİ'
Suriye’nin kuzeydoğusunda tarafların güvenlik mekanizmasını uyguladığını belirten sözcü, beşinci keşif uçuşunun düzenlendiğini, Amerika ve Türkiye’nin ortak kara devriyesi icra ettiğini ve bu kapsamda ilerleme sağlandığını, YPG’nin bölgedeki tahkimatların bazılarını kaldırdığını, bu adımın da Suriye Demokratik Güçleri’nin güvenlik mekanizmasının uygulanması sürecine verdiği desteğin göstergesi olduğunu ifade etti.

'HER AY TÜRKİYE BİLGİLENDİRİLİYOR'
Sözcü Ryder’ın açıklamaları Pentagon’da Çarşamba günü düzenlenen Türkiye ve Suriye brifinginde Radikal Gruplarla Mücadele Çalışma Grubu Direktörü Chris Maier’in yaptığı açıklamaların ardından geldi.

Maier brifingde, ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne silah ve araç tedarik etmeye devam ettiklerini, süreci şeffaf şekilde yürüttüklerini ve bu kapsamda Türkiye’ye de her ay düzenli olarak bu silah ve araçlara ilişkin rapor gönderdiklerini söyledi.

Suriye’de ABD ve Türk askerlerinin birlikte yürüttüğü misyon için “güvenlik mekanizması” ifadesini kullanan Maier, bazı Kürt güçlerin bölgeden ayrıldıklarını ve onların yerine Arap savaşçıların geldiğini söyledi ancak bölgede hala YPG güçlerinin olduğunu belirtti.