Planlı ağaç kesimine çevreciler tepkili: “Mersin’in oksijen deposunun katliamı”

Planlı ağaç kesimine çevreciler tepkili: “Mersin’in oksijen deposunun katliamı”

Mersin’in oksijen deposu olarak bilinen Yenişehir ilçesine bağlı Emirler Mahallesi’ndeki 10-20 yaş arasındaki çam ağaçları, gençleştirme gerekçesiyle kesildi. Orman Bölge Müdürlüğü’nün planlı kesimi tepkiyle karşılandı ve kesimin durdurulması istendiler.

Mersin’in oksijen deposu olarak bilinen Yenişehir ilçesine bağlı Emirler Mahallesi’ndeki 10-20 yaş arasındaki çam ağaçları, gençleştirme gerekçesiyle kesildi. Orman Bölge Müdürlüğü’nün planlı kesimi tepkiyle karşılandı ve toplu kesimin durdurulması istendi.

Olayın duyulması üzerine bir grup çevreci, bölgeye giderek ağaç kesimini belgeledi. Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, kent merkezine 10 kilometre mesafedeki alanda yapılan kesimler için, “Gençleştirme diye katliam yapıyorlar” dedi.

Emirler Muhtarı Rüştü İkiz, ağaç kesimleriyle bölgenin oksijensiz kalacağını ve toprak kayması tehlikesinin de artacağına dikkat çekti.

“ENDÜSTRİYEL ORMAN”

Orman Bölge Müdürlüğü çalışanlarından alanda endüstriyel orman kurulması için kesim yapıldığını öğrendiklerini aktaran Muhtar İkiz, Esiri Mevkiindeki ağaç kesiminin planlı yapıldığını ancak kesilen ağaçların çok genç olduğunu söyledi. İkiz, bölgede iki yıl önce de 800-900 dönüm alanda kesim yapıldığını, oraya dikilen ağaçlar büyümeden şehre oksijen sağlayan 10-20 yıllık ağaçların kesilmesinin yanlış olduğunu yetkililere defalarca ilettiklerini anlattı ve “Mersin merkeze en yakın yüklü orman bu bölgede. Burası kentin akciğeridir. Yeni dikilen ormanlar kendini göstermeli, doğaya oksijen ve yağmur vermeye, karbondioksit almaya başlasın ondan sonra illa kesilecekse bölüm bölüm seyreltme yapılarak kesilsin istedik. Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri kendi plan programlarında endüstriyel orman ekeceklerini söylüyorlar. Dozerle dibinin söküleceğini ve temizleneceğini söylüyorlar. Kesim yapıldığı için alan çırılçıplak kalacak. Yeni dikilen ağaçlar 20-30 senede yetişeceği için biz ancak o zaman oksijen alabileceğiz. 30 yıl oksijensiz ne yapacağız. Bilimsel olarak diğeri 50 yılda gelişirse bunun 30-40 yılda gelişeceğini söylüyorlar. Bizim bilime saygımız sonsuz ama zamanlama sıkıntılı. Bir anda değil de bunu yıllara yayarak yapmaları lazım değil mi?” diye sordu.

MERÇED: BÖYLE GENÇLEŞTİRME OLMAZ

Mersin Çevre ve Doğa Derneği Başkanı Sabahat Aslan ise gençleştirme adı altında bütün ormanın tıraşlandığını söyledi. Bölgeyi gezdiklerini ve inceleme yaptıklarını anlatan Aslan, gençleştirme adı altında ağaç katliamı yapıldığını iddia etti. Aslan, “Böyle bir gençleştirme olmaz, Türkiye’nin her yerinde yapıyorlar. Yöntem yanlış, yapılan orman bilimine aykırı, Büyük bir dağın yamacını olduğu gibi tıraşlamışlar” diye konuştu.