Polislik sınavlarında sızıntı soru iddiaları! CHP'li Ağbaba: "18 soru noktası ve virgülüne kadar aynı!"

Polislik sınavlarında sızıntı soru iddiaları! CHP'li Ağbaba: "18 soru noktası ve virgülüne kadar aynı!"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Polislik sınavında sorulan 18 sorunun, bir yayınevinin deneme sınavından noktası virgülüne kadar aynen alındığı iddiasında bulundu.

Halk TV'nin haberine göre KPSS skandalının ardından bu kez de Polislik sınavında başka bir skandal meydana geldi.

POLİSLİK AKADEMİSİ TARAFINDAN YAPILAN SINAVDA SIZINTI İDDİASI

Habere göre bir şaibe de Polislik Akademisi tarafından yapılan Amirlik Eğitim Sınavı'nda yaşandı. Polislik sınavları için soru kitapçıkları hazırlayan 'Kariyer Hocam' adlı yayın bir iddiada bulunarak 18 sorunun tamamen aynı sorulduğuna dikkat çekti. 14 sorunun da benzer olduğuna işaret edildi.

ekran-goruntusu-2022-08-14-125402.png

"FETÖ HAPİSTE AMA FİKRİ TIKIR TIKIR UYGULANIYOR"

Konuya ilişkin konuşan CHP'li Ağbaba "Polislik sınavındaki 18 soru, bir yayınevinin deneme sınavından noktasına virgülüne kadar aynen alınmış. KPSS skandalından sonra sınavlardaki şaibeler bir bir dökülüyor." dedi.

 

PAEM SINAVIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA GELDİ

PAEM'den de bahse konu sınav ve soru sızıntısı iddiasına ilişkin Anadolu Üniversitesi'nden açıklama geldi. Açıklamada özetle şu ifadelere yer verildi:

ekran-goruntusu-2022-08-14-125343.png

"YAZILI SINAVLARIN DOĞASINDA VARDIR"

"Sınavlara yönelik hazırlık kursu veren kurum ve kişiler bu konulara ilişkin çok sayıda deneme sorusu hazırlamakta ve farklı mecralarda bu soruları çözmektedirler. Hazırlık soruları büyük ölçüde geçmiş yıllarda sorulan soruların ve mevzuat hükümlerinin farklı biçimlerde ifade edilmesinden oluşmaktadır. Bu durum, tüm dünyada yapılan, bilgi düzeyini ölçmeyi amaçlayan yazılı sınavların doğasında vardır."

"İLGİLİ KURULUŞUN YAYINLARININ REKLAMI YAPILMAKTADIR"

"Bu nedenle, adayları farklı beceri ve yetenekler bakımından da değerlendirebilmek için, yazılı sınavın yanı sıra, mülakat ve farklı yetenek sınavları uygulanmaktadır. Ülkemizde gerçekleşen sınavlara hazırlık mahiyetinde kurs veren, konu anlatımı, test ve deneme sınavı içeren yayınlar basan çok sayıda yayın evininin bulunduğu malumdur. Bahse konu sosyal medya platformunda Şubat 2022’de satışa çıkan özel bir kuruluşa ait deneme sorularını içeren kitaptaki bazı soruların, gerçek sınavda sorulan sorularla benzerlik içerdiği iddia edilerek ilgili özel kuruluşun yayınlarının reklamı yapılmaktadır"  

"İVEDİLİKLE BİR İNCELEME GERÇEKLEŞTİRİLDİ" 

Soru benzerliği iddiasının üniversiteye ulaşması üzerine, ivedilikle bir inceleme gerçekleştirildiği anlatılan açıklama şöyle devam etti:

"Benzer olduğu iddia edilen sorular, beş kişilik komisyon tarafından karşılaştırılmak suretiyle incelemeye tabi tutulmuştur. Benzerlik iddia edilen sorular, sınav çerçevesinde en önemli konu başlıklarına dair sorular olup, mevzuat ve temel bilgiler üzerine kurulmuştur. Gerçek manada, adayların bu önemli hususlardaki bilgilerini ölçmeye yöneliktir."

"SORULARIN HİÇBİRİ, BİRBİRİ İLE AYNI DEĞİLDİR"

"Adayları sınavlara hazırlama amacıyla oluşturulan deneme sınavlarında da bu konularda sorular sorulabilmektedir. Sınavda sorulan sorular ile deneme sınavlarında çıkan soruların hiçbiri, birbiri ile aynı değildir."

"HİÇBİR SORU BİREBİR AYNI DEĞİL"

"Sınav konu başlıklarının mevzuat ağırlıklı olduğu sınavlardaki sorularda, mevzuat metnine ait ifadeler kullanılmaktadır. Nitekim iddia sahibi de Twitter hesabında yaptığı son paylaşımda, çıkan soruların çoğunun daha önce farklı sınavlarda da çıkan soruların türevleri olduğunu, PAEM deneme kitaplarının çoğunda olabilecek kalıp sorular olduğunu belirterek, hiçbir sorunun birebir aynı olmadığı ifadesine yer vermiştir."

"İDDİA SAHİPLERİNE YÖNELİK İNCELEME VE SORUŞTURMA"

"Komisyon, soru bazında incelemelerini de içeren raporunu, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na da iletmiştir. Komisyon ayrıca, önemli bir uzmanlık alanı olan, ölçme ve değerlendirme bilgisine sahip olunmaksızın ileri sürülen benzerlik hatta alıntı iddialarının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin başarıyla gerçekleştirdiği sınavlara ve kamu kurumlarına güveni sarsıcı algı oluşturma amacını taşıyabileceği kanaatindedir. Hem Açıköğretim Sistemi hem de kamu kurum ve kuruluşlarının sınavlarını, 40 yıldır başarıyla yürütmüş olan Anadolu Üniversitesi, bu konunun da ayrıntılı bir şekilde araştırılarak, hiçbir şüpheye yer vermeyecek biçimde aydınlatılması için iddia sahiplerine yönelik inceleme ve soruşturmaları başlatmış olup, bunların neticelerini, ilgili kamu kurumları ve kamuoyu ile de paylaşacaktır."