Pompeo'dan patrikhane ve cami ziyareti

Pompeo'dan patrikhane ve cami ziyareti

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İstanbul'a gelerek Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi'nde Fener Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü. Pompeo daha sonra Rüstem Paşa Camisi'ni ziyaret etti.

Pompeo, Fener Rum Patrikhanesi ve Rüstem Paşa Camisi'ni ziyaret etti

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Ankara'nın tepkisine neden olan patrikhane ziyaretini yaptı. Ziyaret sırasında patrikhane yakınında protesto gösterisi yapıldı. Pompeo daha sonra Rüstem Paşa Camisi'ni ziyaret etti.

10 günlük Avrupa ve Orta Doğu gezisi kapsamında İstanbul'a dün gelen ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, eşi Susan Pompeo'yla birlikte Fener Rum Patriği Bartholomeos'u Fener Rum Patrikhanesi'nde ziyaret etti. Ziyaret sırasında patrikhane yakınlarında toplanan Türkiye Gençlik Birliği üyesi bir grup Pompeo'yu protesto etti. 

TGB Genel Başkanı Yıldırım Gençer, Pompeo'nun 7 ülke dolaştığını hatırlatarak, "Ama sadece Türkiye'de devlet yetkilileriyle değil bir rahiple görüşüyor" dedi. 

Pompeo, ziyaretinin ardından Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Ekümenik Patrik Barholomeos'la görüşmekten ve Aya Yorgi Rum Patrikhane Kilisesi'ni ziyaret etmekten onur duydum. Ortodoks âleminin lideri olarak Ekümenik Patrikhanesi, dünya çapında dini özgürlükleri savunmaya devam ettiğimiz sırada kilit bir ortak" ifadelerini kullandı.

Pompeo, patrikhane ziyaretinin ardından Rüstem Paşa Camisi'ni ziyaret etti. Gazetecilerin sorularını yanıtlamayan Pompeo'nun öğleden sonra İstanbul'dan ayrılarak Gürcistan'a gitmesi planlanıyor.
İstanbul'dan önceki durağı olan Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Fransız mevkidaşıyla görüşen Pompeo, Tiflis'te de devlet başkanı ve bakanlarla bir araya gelecek.

Pompeo'nun Türkiye ziyareti sırasında resmi muhataplarıyla görüşmeyecek olması Dışişleri Bakanlığı'nın tepkisine neden olmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, Pompeo'nun gezi programında İstanbul'da "Rum Patriği Bartholomeos’la, Türkiye ve bölgedeki inanç ve inanç özgürlüğü konusundaki dünya genelindeki güçlü duruşumuzu ve desteğimizi görüşecek" açıklaması yapılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, konuya ilişkin, "ABD’nin önce aynaya bakması ve oradaki ırkçılık, İslam düşmanlığına hassasiyet göstermesi daha doğru olacaktır. Bu husustaki tepkimiz ABD tarafına iletilmiş ve ABD’nin öncelikli olarak bölgesel ve küresel konularda ülkelerimiz arasında işbirliğinin artırılmasına odaklanması telkin edilmiştir" demişti.