Putin'den gaz tehdidi!

Putin'den gaz tehdidi!

Rus gazına rubleyle ödeme yapılmasına yönelik kararnameyi imzalayan Rusya Devlet Başkanı Putin, rubleyle ödeme yapılmazsa gazı sözleşmelerin durdurulacağını duyurdu.

Ukrayna'ya saldırısı nedeniyle Batı'nın yaptırımlarına maruz kalan Moskova, Doğal gaz kozunu kullanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı alıcıların 1 Nisan'dan itibaren Rus doğalgazını ruble olarak ödemesi gerektiğini belirten bir kararnameyi imzaladığını duyurdu.

Bu ödemelerin yapılmadığı takdirde doğalgaz satışının durdurulacağını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'ya uygulanan yaptırımlar ve Rusya'nın doğal gaz ihracatına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Putin açıklamasında şunları söyledi:

"Rus gazı ithalatçıları, 1 Nisan'dan itibaren Rus bankalarında ruble hesabı açıp buradan ödeme yapmak zorunda. Doğalgaz ödemeleri ruble ile yapılmadığı takdirde bu ülkelerin kontratları askıya alınacak. Rusya'nın büyümesini engellemeyi amaçlayan yaptırımlar önceden hazırlanmıştı. Batılı ülkeler, yaptırımlar için yeni bahaneler üretmeyi sürdürecekler."

Putin, “Rus doğalgazını satın alabilmek için Rus bankalarında ruble hesabı açmaları gerekiyor. Yarından itibaren teslim edilen gazın ödemeleri bu hesaplardan yapılacak” dedi.

Putin, “Eğer bu ödemeler yapılmazsa, alıcıları temerrüde düşmüş kabul edeceğiz ve bunun sonuçları olacak. Kimse bize bedava bir şey satmıyor ve biz de hayır işi yapmayacağız, bu durumda mevcut kontratlar sonlandırılacak” ifadelerini kullandı.

ABD ve AB ülkelerinin Rusya’ya yönelik yaptırımlarına da değinen Putin, Rusya’ya karşı ekonomik savaşın yıllar önce başladığını söyledi.

Putin, Batı’nın yaptırımlarına önceden hazırlıklı olduklarını vurgularken, “Batı, yaptırımlar için yeni bahaneler bulmaya devam edecek. Bu böyle sürecek.” dedi.

Putin, Merkez Bankası’nın da karşılık verme konusunda geri adım atmaması gerektiğini vurguladı.

Rusya'ya yaptırım uygulayan ülkelere 'dost olmayan ülkeler' ismi veren Putin, o ülkelerin vatandaşlarının Rusya'ya girmesini de yasaklamıştı.