Reuters'den şok iddia: Merkez Bankası döviz mi aldı?

Reuters'den şok iddia: Merkez Bankası döviz mi aldı?

Reuters'a bildiklerini anlatan Merkez Bankası'ndan bir yetkili, dolar kurunun 7.5 seviyesine indiği dönemde Merkez Bankası'nın alım yapmadığını duyurdu.

Merkez Bankası’ndan (TCMB) bir yetkili, son günlerde TL’nin yeniden değer kaybetmesinin sonrası, piyasada TCMB’nin döviz alımı yaptığı şeklinde yapılan yorumlara açıklık getirerek, bankanın herhangi bir döviz alımı işlemi yapmadığını belirtti.

Bankacıların öncü verilerden yaptığı hesaplamaya göre TCMB rezervlerinde geçen hafta 2 milyar dolar civarı artış yaşanırken bunun 750 milyon dolarlık kısmı açıklanamıyor. Piyasa bu tutarın dolar/TL’nin 7.5’e yaklaştığı dönemde TCMB tarafından piyasadan alınan döviz olabileceğini düşünmekteydi. Reuters’ın TCMB’ye yönelttiği bir soruyu TCMB yetkilisi “Merkez Bankası döviz alımı yapmıyor” şeklinde yanıtladı.


Dolar/TL ekonomi yönetiminde yaşanan değişim ve ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da desteklediği reform söylemleriyle birlikte 8.58 tarihi zirvesinden hızla 7.5’e gerilemiş ancak burada kalıcı olmamıştı.

Bir çok bankacı dolar/TL’deki 7.5’ten 8’e doğru yükselişi yabancıların TL alımlarına lokallerin döviz varlıklarını bozdurarak eşlik etmemesine bağlamıştı. Ancak bazı bankacılar TL’deki değer kaybının TCMB’nin piyasada dolar alımı yapmış olabileceği nedeniyle olduğunu da düşünmüştü. Bu düşünce öncü rezerv verileri ile daha belirgin hale gelmişti. TCMB ise bu açıklamasıyla döviz alım yönünde bir işlemi olmadığını net şekilde söyledi.