Saç baş yoldurtan Sayıştay raporu! Bartın'daki maden patlaması 'geliyorum' demiş

Saç baş yoldurtan Sayıştay raporu! Bartın'daki maden patlaması 'geliyorum' demiş

Sayıştay'ın Bartın Amasra'da meydana gelen maden patlamasıyla ilgili daha önce uyarıda bulunduğu ortaya çıktı.

Bartın'ın Amasra ilçesinde Türkiye'yi kahreden maden patlamasıyla ilgili Sayıştay raporu ortaya çıktı. Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü (TTK) Amasra Tim 2019 Yılı Sayıştay Denetim Raporu'nda patlama meydana gelen madenle ilgili uyarıda bulunulmuş.

İşte Sayıştay raporunda, patlamanın meydana geldiği madenle ilgili uyarıların yer aldığı o bölümde yazan ifadeler:

SAYIŞTAY 2019'DA UYARDI

"2019 yılında müessesenin dengelenmiş üretim derinliği -300 metre olmuştur. Bu derinleşme, ani gaz degajı ve grizu patlaması gibi ciddi kaza risklerinin artmasına neden olmaktadır. Çalışılan damarların tamamında gaz içeriklerinin yüksek olduğu, dolayısıyla degaj kapasitelerinin de yüksek olduğu, arıza zonlarında riskin daha da arttığı bilinmektedir. Bu nedenle müessese ocaklarında ilgili mevzuat hükümlerinin yanı sıra “Kurum Degaj Yönergesi” hükümlerinin titizlikle uygulanması gerekmektedir.

Müessese ocaklarında meslek hastalıklarının önlenmesi ve iş güvenliği açısından solunabilir ve patlayabilir tozla mücadele kapsamında gerekli ve yeterli önlemlerin alınmasında zaman zaman aksamalar olması, risklerin artmasına, Müessesede işgücü ve üretim kayıplarının yanında işçilerin tozdan kaynaklanan hastalıklara (pnömokonyoz) yakalanmasına yol açmaktadır."

ekran-goruntusu-2022-10-15-004343.png

GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI KONUSUNDA UYARI

Öneri:

Solunabilir ve patlayabilir tozla mücadelede;

-Toz oluşumunun engellenmesi ve kaynağında tozun bastırılması için kurulan tesisat, fisketeler ve alınan diğer önlemlerin hareketli ortamda sürekli kontrol edilerek güncellenmeleri ve bunların sürekli çalışır durumda tutulmaları,

-Patlayabilir tozla mücadele için öngörülen miktarda taş tozu serpilmesine özen gösterilmesinin yanısıra, damar gaz içeriklerine göre gerekli tedbirlerin alınması,

-Dünya madenciliğinde yaygın olarak kullanılan, uygulama yöntemi kolaylığı bulunan ve malzemenin etki süresinin uzun olduğu sulu toz bastırma yöntemlerinin araştırılması,

- İş Kanunu, Maden İşyerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği, Tozla Mücadele Yönetmeliği ile diğer ilgili mevzuat hükümlerine titizlikle uyulması, bu doğrultuda gereken her türlü önlemin alınması önerilir.

ekran-goruntusu-2022-10-15-004352.png

ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: GRİZU PATLAMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de, Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında meydana gelen patlamaya dair yaptığı açıklamada, "Arkadaşlarımızın yapmış olduğu ilk değerlendirmelere göre grizu patlaması olduğu şeklinde" ifadelerini kullandı.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Öte yandan patlamanın meydana geldiği ilk anlarda Başsavcılık olayla ilgili soruşturma başlattığını, konuyla ilgili 3 savcının görevlendirildiğini açıkladı.