Sağlık Bakanlığı'nda asgari ücretle çalışacak şoförler için düzenleme getirildi

Sağlık Bakanlığı'nda asgari ücretle çalışacak şoförler için düzenleme getirildi

Türkiye İş Kurumu, koronavirüs salgını nedeniyle Aktif İşgücü Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. Artık Sağlık Bakanlığı ve bağlı kurum ve kuruluşlarda ‘Toplum Yararına Çalışma Programı’ (TYP) kapmasında geçici şoför çalıştırabilecek. İşçiler asgari ücret düzeyinde ücret alacak. İşe alınacakların kura ile belirlendiği program muhalefet tarafından “AKP’li il ve ilçe başkanlığının belirlediği listelerdeki kişiler alınıyor” diye eleştirilmişti.

Türkiye İş Kurumu,  Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’i  Resmi Gazete’de yayımladı. Yönetmelik değişikliğiyle Sağlık Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşlarda bulunan taşra teşkilatlarında koronavirüs pandemisi nedeniyle TYP kapsamında şoför çalıştırılabileceği belirtildi. TYP programlarında 9 ay süreyle yararlanılabiliyor ve asgari ücret düzeyinde ödeme yapılıyor.  TYP’ye katılım şartları arasında ‘kuruma kayıtlı işsiz olmak,18 yaşını tamamlamış olmak, emekli ve malul aylığı almıyor olmak, öğrenci olmamak’ bulunuyor.  TYP’den yararlanacak kişiler kura ile seçiliyor.

Seçim dönemlerinde alınan TYP’li işçiler ise muhalefet partileri tarafından eleştirilmişti. CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Dinar ve Bolvadin ilçelerinde yapılan İŞKUR kura çekimlerinin AKP ilçe başkanlığının istediği isimlerin çıkmaması üzerine iptal edilip ikinci kez kura çekildiğini iddia etmişti.

 CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in 2018 yılında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesine yanıtta yönetmelik hükümleri doğrultusunda işçi alındığı bildirilmişti. Gürer ise önergeye tatmin edici bir yanıt verilmediğini belirterek, TYP kapsamında geçici süreyle de olsa kamu kurumlarında çalıştırılan işçilerin, normal şartlar altında İŞKUR aracılığıyla alınması gerekirken, bunların genel olarak AKP’nin il ve ilçe teşkilatlarınca belirlendiğine yönelik yoğun şikâyet aldıklarını söylemişti.

TYP’nin hedefi yönetmelikte şöyle açıklanıyor: “TYP’nin hedefi; işsizliğin yoğun olduğu dönemlerde veya yerlerde doğrudan veya yüklenici eli ile toplum yararına bir iş ya da hizmetin gerçekleştirilmesi yoluyla özellikle istihdamında zorluk çekilen işsizlerin çalışma alışkanlık ve disiplininden uzaklaşmalarını engelleyerek işgücü piyasasına uyumlarını gerçekleştirmek ve bunlara geçici gelir desteği sağlamaktır.”

Yönetmelik değişikliği ile “Yeni koronavirüs (Covid-19) salgını süresince, Sağlık Bakanlığı ile bağlı ve ilgili kuruluşları ve bunların taşra teşkilatlarının salgınla mücadele faaliyetlerine ilişkin yürüttükleri kamu hizmetlerinin desteklenmesi amacıyla şoförlük mesleğine yönelik Toplum Yararına Program düzenlenebilir. Bu şekilde düzenlenecek programlarda 65 inci maddenin birinci fıkrası hükümleri ve dördüncü fıkrasında yer alan belirli bir mesleğe yönelik TYP’lerin değerlendirilmeye alınmayacağına yönelik hüküm uygulanmaz.” düzenlemesi getirildi.