Sağlık çalışanlarının ek ödemeleri neden verilmiyor?

Sağlık çalışanlarının ek ödemeleri neden verilmiyor?

Sağlık çalışanlarının Kasım ve Aralık 2020 ek ödemelerinin hâlâ ödenmemiş olduğunu belirten İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, ek ödemelerin acilen yapılmasını istiyoruz dedi.

Sağlık çalışanlarının Kasım ve Aralık 2020 ek ödemelerinin hâlâ ödenmemiş olması tartışmalara sebeb verdi.Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, sağlık çalışanlarının ek ödemelerinin acilen ödenmesini istediler.

“Sağlık çalışanlarının özveri ile sürdürdükleri emeklerinin karşılığı olan ek ödemelerinin  derhal ödenmesini istiyoruz” diyen Çamlı, kamuoyunda tavandan ek ödeme yapıldığına dair yaratılan algının sağlık çalışanlarını yıprattığını belirtti.

Salgının başında gündeme getirilen “tavandan ek ödeme” açıklamalarına karşın ek ödemelerin adaletsiz bir şekilde uygulandığını, çoğu sağlık emekçisinin ise ek ödeme kapsamına alınmadığını hatırlatan Çamlı, “Sağlığın bir ekip işi olduğunu göz ardı eden bu uygulama iş barışını da olumsuz etkilemiştir. Adaletsiz olan ek ödemeler şimdilerde hiç ödenmemektedir. Yönetmeliklerin gereğini yerine getirmeyenler tatmin edici bir açıklama da yapamamışlardır” ifadesini kullandı.

“TEMEL ÜCRET DÜZENLEMESİ YAPILMALIDIR”
“Salgın koşullarında çalışmanın yarattığı olumsuzluklar yetmezmiş gibi, aldıkları ücret ile  yoksulluk sınırına dayanan sağlık çalışanları ek ödemelerin ödenmemesi sonucu ekonomik olarak da tükenmişlerdir” diyen Çamlı, sözleri şöyle sürdürdü; “Ek ödemelerin Sağlık Bakanlığı tarafından derhal ödenmesini talep ediyoruz. Ancak defalarca belirttiğimiz gibi yöneticilerin insafına bırakılan döner sermaye ödemeleri yerine, sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığı olan temel ücret düzenlemesi yapılmalıdır. Sağlık çalışanlarına ne zaman verileceği belli olmayan ek ödemeler yerine insanca yaşanacak, emekliliklerine yansıyacak hak ettikleri ücret verilmeli ve yapılan tüm ödemeler emekliliğe yansıtılmalıdır.”dedi.