Saray'a tasarruf yok! Sadece müteahhitlere 86,5 milyar TL ödendi!

Saray'a tasarruf yok! Sadece müteahhitlere 86,5 milyar TL ödendi!

Ağır pandemi koşulları ile geçen ve dolar/TL kuru nedeniyle vatandaşın kemer sıktığı 2021 yılında Saray'a tasarruf uğramadı.

Ağır pandemi koşulları ile geçen ve dolar/TL kuru nedeniyle vatandaşın kemer sıktığı 2021 yılında Saray'a tasarruf uğramadı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, merkezi yönetim bütçe istatistiklerini yayımladı. 2021 yılında gerçekleştirilen toplam harcamaların yer aldığı istatistiklerde, AKP'nin yaptığı israf ortaya çıktı.


Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan harcama rakamlarına göre, sadece müteahhitler için 2021 yılında devletin kasasından 30 milyondan daha fazla asgari ücretin karşılığı olan 86.5 milyar TL çıktı. Müteahhitlere, yılın en yüksek ödenek aktarımı 24.2 milyar TL ile Aralık ayında yapıldı.

ÖRTÜLÜ HARCAMA HIZ KESMEDİ

Cumhurbaşkanı'na "kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri" gibi alanlarda kullanılmak üzere tahsis edilen ancak Recep Tayyip Erdoğan döneminde görülmemiş büyüklüğe ulaşan örtülü ödenekte de yeni bir rekor kırıldı. Erdoğan, gizli hizmet gideri adı altında yıl boyu 2.7 milyar TL harcadı.

saray-harcama.jpg


TASARRUFU KENDİLERİ YAPMADI

Hazine'nin verileri, iktidarın güvenlikçi politikalarının mali sonuçlarını da ortaya koydu. 2021'de güvenlik ve savunma harcamalarının toplamı, 13.6 milyar TL oldu. İktidar 5.4 milyar TL’lik teçhizat, 1.8 milyar TL'lik de mühimmat alımı yaptı. Aralık ayı, 3.5 milyar TL'lik güvenlik harcaması ile yıl rekoru kırılan ay oldu.
Tasarruf genelgesi yayımlanan yıl olan 2021'de iktidarın israf harcamalarının hızı kesilmedi.

saray-harcama-2.jpg

Araç, bina, uçak, deniz aracı kiralamalarına yapılan ödemeler dev boyutlara ulaştı. Rakamlara göre, tüm kamunun yıllık kira gideri 13 milyar TL’ye ulaştı. Taşıt kiralarına ödenen miktar 900 milyon TL’yi buldu.