Seçim öncesi Erdoğan yine askeri operasyon sinyali verdi... Suriye haritasında hangi bölgede hangi gruplar var?

Seçim öncesi Erdoğan yine askeri operasyon sinyali verdi... Suriye haritasında hangi bölgede hangi gruplar var?

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan son yaptığı açıklamada Suriye'ye operasyon için sinyal verdi.

Suriye'de iç savaşın üzerinden 11 yıl geçti. Geçen süreçte ülke toprakları çeşitli grupların kontrolüne girdi. Türkiye'de Suriye'den gelen PKK/YPG ve IŞİD terör örgütleri tehdidi gerekçesiyle zaman zaman sınır ötesi operasyonları gerçekleştirdi.

Erdoğan, son kabine toplantısının ardından, "Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da atmaya başlıyoruz" diyerek yeni bir operasyon için sinyal verdi. Erdoğan ayrıca sözlerine şu ifadeleri ekledi:

"HAZIRLIKLARIMIZI TAMAMLAR TAMAMLAMAZ OPERASYONLAR BAŞLAYACAKTIR"

"Ülkemize ve güvenli bölgelerimize sık sık yapılan saldırıların merkezi konumundaki alanlar harekat önceliğimizin başında yer almaktadır. ürk Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet güçlerimiz, istihbaratımız hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır"

Erdoğan'ın sözleri, yine yaklaşan seçim öncesi oy toplamak için bir koz olarak öne sürüldüğü muhalefet tarafından dile getirildi. Bununla beraber Suriye toprakları üzerinde hangi grupların var olduğu da merak konusu oldu.

Suriye İç Savaşı Haritası'nda yer alan bölgelerde belirtilen renklerde şu gruplar bulunuyor.

Kırmızı Bölge: Badiya ve civarı hariç Humus eyaletinin tamamı, Hama, Lazkiye, Tartus, Dara, Süveyda, El Kunatra ve Şam eyaletlerinin tamamı Esad rejiminin kontrolünde. Bunların yanı sıra İdlib, Rakka, Halep ve Deyr Ez Zor eyaletlerinin güney yarıları da yine Esad'ın kontrolünde. Ayrıca Nusaybin ve el Esker şehirlerinin içerisinde de rejimin kontrol ettiği küçük cepler var. Bu şekilde Rusya ve İran destekli Suriye rejimi ülkenin üçte ikisini kontrol etmeye devam ediyor.

Sarı Bölge: Rejimin ardından ülkede en fazla kontrol sahibi olan ise Kürt gruplar. Bunlar içinde YPG, YPJ, SDF ve PKK mevcut. Kürt gruplar da Haseke eyaletinin kuzey batısı hariç tümü, Rakka'nın kuzeyi hariç güneyinde yer alan rejimden geri kalan orta bölümü ve Halep eyaletinin kuzey doğusunu kontrol ediyor.

Yeşil Bölge: Üçüncü aktör ise Türkiye destekli muhalif gruplar. Bunlar da Afrin'den Cerablus'a ve Akçakale'den Ceylanpınar'a ülkenin en kuzeyinde Türkiye sınırında birbiriyle teması olmayan iki yatay uzun koridoru kontrol ediyor. Ayrıca Humus'un güney doğusu ve ve Rif Dimaş eyaletinin doğusundaki bir bölümde yine muhaliflerin kontrolünde. 

Mavi Bölge: Ülkenin en güney batısında İsrail ile Suriye arasında yer alan Snir ile Afik şehirleri arasındaki ihtilaflı bölgede de Birleşmiş Milletler ve batılı ülkeler etkili. 
æ
Gri ve Turuncu Bölge: Bunların dışında hala IŞİD (gri) ve Tahrir el Şam/El Nusra (turuncu) gibi fanatik İslamcı örgütlerin de barınabildikleri yerler var. Bunların başında İdlib geliyor ve özellikle Esad rejiminin kontrol ettiği alanda küçük cep bölgeler olarak yer alıyorlar.