Sinovac aşısının Faz-3 sonuçları açıklandı: O yan etkiler şok etti!

Sinovac aşısının Faz-3 sonuçları açıklandı: O yan etkiler şok etti!

Türkiye'de yapılan Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısının Faz-3 sonuçları açıklandı. Koronavirüs aşısının etkinlik oranı yüzde 83.5, hastaneye yatış engelleme oranının ise yüzde 100 olarak açıklandı. Her iki kolda da ölüm yaşanmadığı açıklandı.

Çin'in Sinovac aşısının Faz-3 çalışmaları Türkiye'de Ekim ayında başlamıştı. Aşının etkinliğine ilişkin hazırlanan rapor Hacettepe Üniversitesi'nde yapılan basın toplantısı ile duyuruldu.  Aşının yan etki sonuçları, etkinlik oranlarını Prof. Dr. Serhat Ünal ve Prof. Dr. Murat Akova açıkladı. 

Buna göre, çalışma kapsamında 10 bin 250 kişiye aşı ve plasebo (boş aşı) uygulandı. Aşının etkinlik oranı yüzde 83.5 çıktı. Hastaneye yatışı engelleme oranı ise yüzde 100. Çalışma süresince hem aşı hem boş aşı olanlarda ölüme rastlanmadı.  Prof. Dr. Serhat Ünal, "Mutasyon konusunda aşının ne kadar etkilendiği yönünde elimizde henüz net bir veri yok" açıklamasında bulundu.

En çok görülen yan etkiler; yüzde 9,8 yorgunluk, yüzde 7,6 baş ağrısı, yüzde 3,8 kas ağrısı, yüzde 2,5 ateş, yüzde 2,4 titreme, lokal yan etkilerde en sık görülen enjeksiyon yerinde ağrı yüzde 1,6 olarak açıklandı.  İlk ara sonuçları aşılar getirilmeden önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamıştı. Etkinliği ilk sonuçlara göre yüzde 91,25 olarak duyurulmuştu. Aşı, Türkiye'de 14 Ocak'ta uygulanmaya başlamıştı.

 

Türkiye’nin 50 milyon doz sipariş verdiği ve Pekin merkezli Sinovac ilaç şirketi tarafından üretilen CoronaVac eski bir aşı üretim tekniği olan inaktif virüs yöntemi ile üretildi. Eski bir yöntem olan inaktif virüs tekniğinde, enfekte etme özelliğini yitirmiş virüsün enjekte edilmesi suretiyle, vücudun hastalığa bağışıklık kazanması hedefleniyor. Bu teknik şu anda dünyada yaygın olarak kullanılan su çiçeği gibi bir çok aşının üretiminde kullanılıyor.