Şok iddia... TSK, afet planından çıkarıldı mı?

Şok iddia... TSK, afet planından çıkarıldı mı?

Sözcü'den Ruhat Mengi'ye konuşan emekli Tuğgeneral Naim Babüroğlu, kritik soruyu bir kez daha sordu.

Bütün ülkelerin ordularının, doğal afet, sel, yangın, deprem olduğu zaman görev aldığını hatırlatan Babüroğlu, “Her kışlada bir ‘yangın söndürme birliği' vardır ve bu birlik tüm malzemeye sahiptir. TSK ilk günden başlayarak bu büyük felakette Doğal Afet Planı'nı neden işletmedi sorusu önemlidir” şeklinde konuştu.

Ruhat Mengi'nin konuyla ilgili sorularına Naim Babüroğlu'nun yanıtları şöyle oldu:

– Sayın Babüroğlu sizce bu yangınlarda ordu neden yoktu? Hala vatandaşlarımız farklı bölgelerden “Ordu neden yok” diye soruyor ve yalnız mücadele ediyor.
ABD'den Rusya'ya, NATO'dan Eski Doğu Paktı ülkelerine, hatta hiçbir pakta üye olmayan İsviçre gibi ülkelere kadar bütün ülkelerin orduları, o ülkede bir doğal afet, sel, yangın, deprem olduğu zaman görev alırlar ve bu görev daha önceden belirlenmiştir. Türkiye'de de her ilin en kıdemli mülki amiri olan vali bütün ilgililerle (garnizon komutanı, jandarma komutanı gibi) toplantılar yapar ve acil durumlarda ne yapılacağı kararlaştırılır. Örneğin şu anda Ege ve Akdeniz Bölgeleri'nde yangın olan illerin valileri o ilde mevcut askeri birlikten yardım talebinde bulunur. Bu yardımın nasıl sağlanacağı önceden Doğal Afet Planı'nda yer alır. Bu, TSK kurulduğundan beri devam eden bir sistemdir. Mesela her kışlada bir ‘yangın söndürme birliği' vardır ve bu birlik gerekli tüm malzemeye sahiptir. Yangın birliğine gerekirse önceden Orman Genel Müdürlüğü'nün tecrübeli personeli tarafından eğitim verilir. Acil bir durumda garnizon komutanı birlikleri hemen sevk eder, olaya yakın olan bir ilde birlik yoksa hemen diğer ilden takviye gelir. Bu milli felaket yangınında ise TSK'yı göremedik. Oysa Azerbaycan'dan gelen askerler yangın bölgelerine gittiler. 2006-2009 yılları arasında Manisa Garnizon ve Tugay Komutanı'ydım. O yıllarda Afet Planı işledi ve çıkan yangınlar asker müdahalesiyle hemen söndürüldü. Şimdi ise yangının üzerinden 8-9 gün geçmiş, “TSK ilk günden başlayarak bu büyük felakette Afet Planı'nı neden işletmedi?” sorusu önemlidir, cevabını bilmiyorum. TSK aynı zamanda afet durumlarında sahra hastaneleri açar. Şu anda pandemi de devam ediyor. Vatandaşlar hem yangından etkileniyor, hem pandemi tehlikesinde yan yana yangın söndürüyorlar. Sahra hastanelerinin de açılması lazımdı. Bu yangında jandarmanın yer aldığını gördük ama jandarma TSK'ya değil İçişleri Bakanlığı'na bağlı.

– Acaba Doğal Afet Planı toptan iptal edilmiş olabilir mi?
Daha önce var olan ve TSK'yı kapsayan Doğal Afet Planı iptal mi edildi, yoksa TSK birlikleri mi Afet Planı'ndan çıkarıldı, belli değil. Çıkarılmışsa neden? Yangınlar, seller, depremler giderek artıyor. Aynı zamanda terör tehlikesi var. Bir kundaklama olsa vali birliklerden yardım talebinde bulunur. Şimdi ihtiyaç yok mu, bütün valilikler bu planı kaldırdı mı? TSK afetlerde ve tehlikelerde mutlaka görev almalıdır.