Son anket sonuçları açıklandı: İşte partilerin oy oranları!

Son anket sonuçları açıklandı: İşte partilerin oy oranları!

Gazeteci Nezih Onur Kuru AKP'nin oylarına ilişkin dikkat çeken bir yazı kaleme aldı. İşte partilerin oy oranları...

Yazıda oy artışı ile ilgili ''TEAM Araştırma Ocak sonuçları, bu trendin kesintiye uğradığını ortaya koyuyor. Kararsızlar dağıtılmadan AK Parti’nin oyu Kasım-Ocak arasınnda %27.8’den %32.1’ye yükselmiş (4.3 puan artış). İstatistiki açıdan sorgulanabilir bir fark olsa da 4.3 puanlık artış gelişmelerle birlikte yorumlanabilir bir nitelik kazanıyor. CHP ve diğer partilerin oyu 1 puandan az düşerken, İYİ Parti de puandan az artış gözlemleniyor. Bu değişimler ihmal edilebilecek seviyede. Dolayısıyla muhalefetin oy oranının pek de değişmemiş olduğu sonucuna varmak mümkün.

img-20220120-233222.jpg

AKP'NİN OY ALDIĞI KESİMLER
Kasım ve Ocak verileri kıyaslandığında AK Parti oyunun 4.3 arttığını ve muhalefet oyunun yaklaşık olarak sabit kaldığını belirtmiştik. MHP’nin oyu 1.1 puan düşerken, kararsız ve protestocular 3.4 puan azalmış. Bu sonuçlara bakarak MHP ve kararsızlardan AK Parti’ye geri dönüşten bahsedebiliriz. Asgari ücret zammı ve doların düşüşüyle morallenen iktidar partisinin, kendisinden uzaklaşmış olan fakat muhalefete güvenemeyen seçmeninde bir kez daha kredi kazandığını iddia etmek mümkün. Nitekim TEAM “Dindar seçmenler” raporunda eleştirel AK Partililerin ekonomik sorunların farkında olsa da muhalefet yönetiminde ülkenin daha kötüye gideceği endişesi taşıdığını ortaya koymuştuk.  Ayrıca bu seçmenler Erdoğan’ın henüz çöküş dönemine girmediğini ve henüz duraklama aşamasında olduğunu düşünüyor. Coşkuları azalsa da kerhen oy desteğinin sürmesi oldukça muhtemel görünüyor.

img-20220120-233239.jpg


Grafik 2: TEAM Ocak-Kasım sonuçları (kararsızlar dağıtılarak)

Kararsızlar ve protestoculara tekrar tercihleri sorularak dağıtılmış sonuçlarda, oyunu kararsızlardan gelen destekle artıran AK Parti %34.6’dan %38.2’ye yükselmiş. Oyu kararsızlar dağıtılmadan sabit kalan CHP, kararsızların bir kısmının AK Parti’ye gitmesiyle birlikte %28.2’den %26.4’e gerilemiş. Öte yandan MHP’deki oy düşüşüyle birlikte Cumhur İttifakı oyu AK Parti kadar artmamış, %43.9’dan %45.8’e yükselmiş.

img-20220120-233254.jpg
Grafik 3: 2018-2022 Cumhur İttifakı-Muhalefet Bloku Oy Değişimi (Kararsızlar Dağıtılarak)

Cumhur İttifakı’nın uzun zamandır süren düşüş trendi Ocak ayında son buldu. İttifak özellikle son aylarda derinleşen oy kaybını ekonomik hamlelerle ikame ederek Haziran seviyesine geri döndü. Cumhur İttifakı kısa vadeli ekonomik hamlelerle kendisinden uzaklaşan seçmenini yüksek oranda olmasa da geri çağırma potansiyelini gösterdi. Fakat bu geri dönüşün kalıcı olacağına dair şüpheler var.'' denildi.