'Sorumluluk Türkiye’de derken, anlaşmamı var, tehdit mi ediyor?'

'Sorumluluk Türkiye’de derken, anlaşmamı var, tehdit mi ediyor?'

Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirebileceği koordinasyonsuz herhangi bir operasyonun ABD’de büyük endişeye neden olacağını belirtti.

 Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, Türkiye’nin Suriye’de gerçekleştirebileceği koordinasyonsuz herhangi bir operasyonun ABD’de büyük endişeye neden olacağını belirtti.

Sputnik’e konuyla ilgili açıklama yapan Robertson, ABD’nin Türkiye ile birlikte kurulan ‘güvenli bölgenin’ devreye girmesi üzerine yoğunlaştığını söyledi. Pentagon Sözcüsü, “Bu, ilerleme için izlenecek en iyi yol” vurgusunu yaptı.

“Türkiye’nin koordinasyonsuz yapabileceği herhangi bir askeri harekât bizde büyük endişelere neden olacak, zira böyle bir durum Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenliğin sağlanması ile ilgili ortak çıkarlarımıza zarar verir” diyen Robertson, sözlerini şöyle sürdürdü:

Şanlırfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan hareket eden 10 TIR üzerindeki zırhlı araçlar ile içi asker dolu 8 otobüs Suriye sınırındaki Akçakale ilçesine sevk edildi.

“NATO ortağımız Türkiye ile, güvenlik alanındaki mekanizmayı hızlı bir şekilde hayata geçirmek için yoğun bir çalışma yürütüyoruz ve şu anda birçok alanda programın önünde bulunuyoruz.”

BEYAZ SARAY: TRUMP VE ERDOĞAN BİR TELEFON GÖRÜŞMESİ YAPTI
Beyaz Saray’dan da Türkiye’nin Suriye’ye düzenleyeceğini dile getirdiği askeri operasyon konusunda açıklama geldi. Amerika Başkanı Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptıkları ve önümüzdeki ay Washington’da biraraya gelme kararını aldıkları telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray operasyona ilişkin de bir değerlendirmede bulundu.

Açıklamada Amerika’nın söz konusu operasyonun bir parçası olmayacağı vurgulanırken Amerika’nın, bölgede bugüne dek IŞİD’e yönelik yürüttüğü faaliyete değinildi ve Fransa ve Almanya gibi Avrupa ülkelerine yönelik de eleştiri dile getirildi.

Beyaz Saray açıklamasında “Bugün Başkan Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir telefon görüşmesi yaptılar. Türkiye yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine yönelik uzun zamandır planladığı operasyon konusunda harekete geçecek. Amerikan Silahlı Kuvvetleri bu operasyonu desteklemeyecek ve bir parçası olmayacak. Amerikan güçleri IŞİD’in halifelik ilan ettiği ve Amerika’nın onları def ettiği bu bölgelerde artık bulunmayacak. Amerikan hükümeti bölgedeki IŞİD militanlarının geldiği Almanya, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine IŞİD savaşçılarını geri almaları konusunda baskı yaptı ancak onlar bu kişileri geri almayı kabul etmediler. Amerika yıllardır vatandaşlarının vergilerine büyük maliyetler getiren bu savaşçıları artık daha fazla tutmayacak. Bundan böyle bölgede geride kalan iki yıl boyunca yakalanmış olan IŞİD savaşçılarından da Türkiye sorumlu olacak“ denildi.

ERDOĞAN: KENDİ YOLUMUZU AÇARIZ
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de oluşturulması planlanan güvenli bölge ile ilgili olarak "Bölgeyi terör örgütünün işgalinden kurtarır kurtarmaz, uluslararası toplumdan alacağımız destekle işe başlayacağız. Birlikte çalışma imkânlarını zorlarız, ama mümkün değilse kendi yolumuzu açarız. Nitekim şu anda açmaya başladık" ifadelerini kullanmıştı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ: TÜRKİYE’NİN KİMSENİN TOPRAĞINDA GÖZÜ YOK
ABD’nin çıkışına tepkiler geldi.

Güvenli bölge konusunu değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güvenli bölgenin iki amacı vardır: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak." ifadelerine yer verdi. Kalın, Türkiye'nin güçlü ve kararlı olduğunu vurguladı.

İşte o mesaj: 

'SURİYE’YE DE HUZUR, BARIŞ VE İSTİKRARIN GELMESİNE KATKI SAĞLAYACAĞIZ'
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız. Suriye’ye de huzur, barış ve istikrarın gelmesine katkı sağlayacağız" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamasında, "Suriye’deki krizin başından beri bu ülkenin toprak bütünlüğünü destekledik,bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız. Suriye’ye de huzur, barış ve istikrarın gelmesine katkı sağlayacağız" ifadelerine yer verdi.

İşte o mesaj:

'ANLAŞMAMI VAR, TEHDİT Mİ EDİYOR'
Terör Uzmanı Abdullah Ağar ise, “8-10 bini yabancı çihatçı, 35 bini çocuk, 35 bini yetişkin 80.000 Daesh’linin barındığı El-Hol (Al Hawl) Kampıyla ilgili ABD (sorumluluk Türkiye’de’ derken, anlaşmamı var, tehdit mi ediyor? ‘Al Hol’ YPG/PKK’nın ABD’ye karşı EN ÖNEMLİ 2 KOZUNDAN ve TEHDİT ARACINDAN BİRİ!” mesajını paylaştı.