'Suça sürüklenen çocuk' düzenlemesi: 15-18 yaş arasına müebbet hapis cezası geliyor

'Suça sürüklenen çocuk' düzenlemesi: 15-18 yaş arasına müebbet hapis cezası geliyor

Yeni kanun teklifiyle, 15-18 yaş arasındaki sanıklarda, müebbet hapis cezası gerektiren suçlarda uygulanan indirim kaldırılacak.

AK Parti, "Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni TBMM Başkanlığı'na sundu.

Teklifle ilgili açıklama yapan AK Parti Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta, 15-18 yaşındaki çocuklara da müebbet hapis cezası verilebileceğini söyledi.

Usta,"Teklif ile 7 farklı kanunda değişiklik veya düzenleme öngörülmekte olup yürütme ve yürürlük hükümleri dahil toplam 18 maddeden oluşmaktadır. Teklifte suç işlenmesinin önlenmesi, caydırıcılığın sağlanması, kişilerin can güvenliğinin korunması, toplumsal huzurun güçlendirilmesi, infaz adaletinin sağlanması ile çocukların korunması ve daha etkin rehabilite edilebilmesine yönelik çok önemli düzenlemeler yer almaktadır" dedi.

"ÇOCUKLARIN SUÇA KARIŞMASI ÇOK BOYUTLU BİR SORUN"

"Çocukların suça karışması yalnızca ülkemizin değil dünyanın birçok ülkesinin karşı karşıya bulunduğu çok boyutlu bir sorundur" diyen Usta, "Son yıllarda çocukların karıştığı ağır şiddet olaylarında yaşanan artış, suç işleme yaşının giderek düşmesi ve çocukların suç örgütleri tarafından istismar edilmesi, mevcut sistemin günümüz ihtiyaçları doğrultusunda yeniden değerlendirilmesini zorunlu hale getirmiştir" ifadelerini kullandı.

AĞIR SUÇLARDA UYGULANAN İNDİRİM KALDIRILACAK

Türk Ceza Kanunu'nun 31. maddesinde yapılan düzenlemelerle hapis cezalarının alt ve üst sınırlarının artırıldığını aktaran Leyla Şahin Usta, "Ayrıca kasta dayalı kusurun ağırlığı, güdülen amaç, suçun işleniş şekli ve daha önceden kasıtlı bir suçtan dolayı hapis cezasına mahkum edilmiş olma hususları göz önünde bulundurularak kasten öldürme ve neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama suçlarını işleyen 15-18 yaş grubu çocuklar bakımından hakimin takdirine bağlı olarak herhangi bir ceza indirimi uygulanmamasına yönelik bir düzenleme öngörülmektedir. Böylece 15-18 yaş arasındaki çocukların, saydığım şartların gerçekleşmesi halinde yine hakimin takdir yetkisiyle müebbet hapis veya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasına yönelik bir düzenleme hayata geçirilmiş olmaktadır" diye konuştu.

12-15 YAŞ GRUBUNDA CEZALAR ARTIRILIYOR

12-15 yaş grubundaki sanıklar için uygulanan indirim oranlarının da azaltılacağını söyleyen Usta, "Kasten öldürme ve neticesi sebebiyle ağırlaştırılmış yaralama suçlarını işleyen 12-15 yaş grubu çocuklar bakımından da belirli şartların varlığı halinde hakime takdir yetkisi verilerek daha az ceza indirimi uygulanabilmesine ve ceza almalarına imkan sağlanmaktadır. Türk Ceza Kanunu'nda tekerrür hükümlerinin uygulanma yaş sınırı 18'den 15'e düşürülerek özellikle suç örgütleri tarafından 15-18 yaş grubundaki çocukların suçta kullanılmasının önlenmesi ve caydırıcılığın sağlanması amaçlanmaktadır" dedi.