
Taciz suçlamalarının odağında olan Hasan Ali Toptaş'tan açıklama
Yazar Hasan Ali Toptaş, sosyal medyada hakkında pek çok kadının taciz iddiasında bulunmasının ardından açıklamalarda bulundu. Toptaş, "Üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum” dedi."
Yazar Hasan Ali Toptaş, sosyal medyada hakkında pek çok kadının taciz iddiasında bulunmasının ardından açıklamalarda bulundu. "İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor" diyen Toptaş, Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum” dedi.
Sosyal medyada Leyla isimli bir kullanıcı Hasan Ali Toptaş hakkında taciz iddiasında bulundu. Leyla isimli hesap Toptaş’ın bir videosunu paylaşarak, “Bu adamın ifşalanmasını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz? Ben ve pek çok arkadaşımın kendisi ile nahoş anıları var üniversite yıllarına ait. Şu anki bilinç ve cesarete sahip olsam kesinlikle ifşa ederdim. Klasik orta yaş üzeri cis erkek edebiyatçı" yazdı.
Edebiyat dünyasında taciz ifşaları başladı
Bu tweet’in altına 20’ye yakın kadın, Hasan Ali Toptaş’ın kendisini taciz ettiğine ilişkin anılarını paylaştı. Bu isimlerin arasında yazar Pelin Buzluk da vardı. Pelin Buzluk’un yazdıklarının ardından yazar Aslı Tohumcu ve Nermin Yıldırım ile çok sayıda yazar birbirlerine “yalnız değilsin” diyerek kendilerini taciz eden yazarları ifşa etti.
Pelin Buzluk: Fiziksel yönelmesi ve zorlaması oldu.
Hürriyet’e konuşan Pelin Buzluk yaşadıklarını şöyle anlattı:
“2011 yılında, cinsel tacizden de öte cinsel saldırı diyebileceğimi bir olaydı. Benim için konuşması çok güç bir durum. Eski eşimle bizi yazıevine davet etmişti. Eşim gelmek istemeyince tek başıma gittim. Fiziksel yönelmesi ve zorlaması oldu. Şoke olmuştum. Bir süre kendimi banyoya kapattım, kendisine ‘Özür dilerim ama istemiyorum’ dedim. Sonraki yıllarda özür dilediğim için kendimi çok suçladım. ‘O zaman neden bu elbiseyi giydin?’ dedi ve beni geri kafalı olmakla suçladı. O gece o evden kurtulduktan sonra da hiçbir şey olmamış gibi benimle iletişimi sürdürmek istedi. Kendini asla suçlu görmedi.”
Hasan Ali Toptaş özür diledi
İddialarla ilgili Hürriyet'te konuşan yazar Hasan Ali Toptaş ise “İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum” ifadelerini kullandı.
— Hasan Ali Toptaş (@hasanali_toptas) December 9, 2020
Aslı Tohumcu: Hasan Ali Toptaş da yalnız değil tabii, Bora Abdo var
Tacize uğrayan kadınlarla dayanışan yazar Aslı Tohumcu da kendisini taciz eden yazar Bora Abdo’yu ifşa etti:
“Bora Abdo’nun adını vererek, Pelin Buzluk’un Hasan Ali Toptaş ifşasından cesaret alarak yani, yalnız olmadığımızı göstermek istedim. Kadınlar birbirinden güç alarak konuşuyor, daha da konuşacaklar belli.”
Nermin Yıldırım'dan da destek
Aslı Tohumcu ve Pelin Buzluk’a sosyal medyadan destek olanlardan biri de ünlü yazar Nermin Yıldırım oldu. Yıldırım, “Aslı, yaşadıklarını bana anlatmıştı. Başına geleni konuşma cesareti bulan kadınlar öyle hızlı itibarsızlaştırılıp zorbalığa uğruyor ve yalancı muamelesi görüyor ki bunu öyle çok yaşadık ki artık biri ses çıkardığında koşup yanında durmak istiyoruz” diye konuştu.
Hasan Ali Toptaş kimdir?
Hasan Ali Toptaş, 1958 yılında Denizli'nin Çal ilçesinde doğdu. İlk öykü kitabı Bir Gülüşün Kimliği 1987'de, ikinci öykü kitabı Yoklar Fısıltısı 1990'da yayımlandı. Ölü Zaman Gezginleri adlı öykü dosyasıyla 1992 yılında Çankaya Belediyesi ile Damar edebiyat dergisinin düzenlediği yarışmada birincilik ödülü aldı. Aynı yıl Sonsuzluğa Nokta adlı yayımlanmamış romanıyla Kültür Bakanlığı'nın düzenlediği yarışmada mansiyon aldı ve Sonsuzluğa Nokta Kültür Bakanlığı tarafından yayımlandı.
1994'te Gölgesizler adlı yayımlanmamış romanıyla Yunus Nadi Roman Ödülü'nü aldı. Hasan Ali Toptaş’ın Bin Hüzünlü Haz adlı romanı ise 1999 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'ne değer görüldü. Yazarın ayrıca Yalnızlıklar adlı şiirsel metinlerden oluşan bir kitabı, Kayıp Hayaller Kitabı adlı bir romanı, Ben Bir Gürgen Dalıyım adlı bir çocuk romanı, Harfler ve Notalar adlı bir deneme kitabı ve Uykuların Doğusu adlı bir romanı vardır. Toptaş'ın son romanı Heba, 2013 yılında yayımlanmıştır.
Hasan Ali Toptaş kitapları
Beni Kör Kuyularda
Ben Bir Gürgen Dalıyım
Kuşlar Yasına Gider
Gölgesizler
Yalnızlıklar
Bin Hüzünlü Haz
Heba
Uykuların Doğusu
Ölü Zaman Gezginleri
Geçmiş Şimdi Gelecek
Harfler ve Notlar
Gecenin Gecesi
Sonsuzluğa Nokta
Kayıp Hayaller Kitabı
Ben Bir Gürgen Dalıyım
Gecenin Gecesi