Tahir Elçi ölümünün beşinci yılında anıldı

Tahir Elçi ölümünün beşinci yılında anıldı

Diyarbakır’da 28 Kasım 2015’de Sur İlçesi’ndeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada silahlı saldırı sonucu öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, ölümünün 5’inci yıl dönümünde anıldı.

Diyarbakır’da 28 Kasım 2015’de Sur İlçesi’ndeki tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada silahlı saldırı sonucu öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, ölümünün 5’inci yıl dönümünde anıldı. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Duruşmada görüldüğü üzere bu devletin, hükümetin bu cinayeti aydınlatmaya hiç niyeti yok. Aydınlatılırsa arkasından çıkacağı karanlığın nerelere uzanacağını onlar da biliyorlar" dedi.

Pandemi tedbirleri nedeniyle katılımın sınırlı tutulduğu anma programı kapsamında Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya gelen aralarında Elçi’in eşi Türkan Elçi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Diyarbakır Barosu avukatları, sivil toplum kuruluşları temsilcilerin bulunduğu çok sayıda kişi Elçi’nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare’ye yürüyüş düzenledi. Grup, yürüyüş sırasında üzerinde Elçi’nin fotoğrafının bulunduğu Kürtçe ve Türkçe “Seni unutmayacağız” yazılı pankartları taşıdı.

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, burada yaptığı açıklamada, Tahir Elçi davasında görülen ilk duruşmaya ilişkin "Yapılan ilk duruşma gösterdi ki soruşturma sürecindeki cezasızlık politikası aynı şekilde mahkemeye de sirayet etmiş durumda" dedi. 

"ŞARK CEPHESİNDE DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK"

Baro Başkanı Aydın, şunları söyledi:

"Beş yıldır kalın bir cezasızlık zırhıyla korunan Tahir Elçi’nin faillerini arıyoruz. 218 hafta boyunca Diyarbakır Adliyesi önündeki adalet arayışımıza, dava açıldıktan sonra ara verdik. Bundan sonra gerçeği arayış çabalarımızı, mahkeme salonlarında sürdürmeye karar verdik. Ancak yapılan ilk duruşma gösterdi ki, soruşturma sürecindeki cezasızlık politikası aynı şekilde mahkemeye de sirayet etmiş durumda. Diyarbakır Barosu, meslektaşlarımızın da destek ve dayanışmasıyla bu cezasızlık politikasına, gerçeği perdeleme çabasına karşı mücadele etmeye devam edecektir.

Tahir Elçi’nin aramızdan koparılışından sonra ne değişti derseniz, ‘şark cephesinde değişen bir şey yok.’ Toplum olarak hapsedilmeye çalışıldığımız karanlık, daha da zifirileşti. Bu ülkede artık hiçbir yurttaşın hukuk güvenliği yok. Seksen milyon insan olağan şüpheli, her sabah kırılan ya da çalınan kapılar, gözaltına alınan onlarca kişi haberiyle güne başlamak rutin bir hale geldi. İşkence, yasadışı öldürmeler, kadın cinayetleri, çocuk istismarları, çevre katliamları konusunda yargının sağır edici sessizliğine tanıklık ediyoruz."

"KATLEDİLMEDEN 5 GÜN ÖNCE BANA TEDİRGİN OLDUĞUNU SÖYLEDİ"

Dört Ayaklı Minare’nin önüne karanfil bırakılmasının ardından Elçi'nin mezarı ziyaret edildi. Burada bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Duruşmada görüldüğü üzere bu devletin, hükümetin bu cinayeti aydınlatmaya hiç niyeti yok. Aydınlatılırsa arkasından çıkacağı karanlığın nerelere uzanacağını onlar da biliyorlar" dedi.

Mithat Sancar, konuşmasında şunları söyledi:

"Çoğu kimsenin yanaşmaya cesaret edemediği davaları üstelendi. Bir adalet tutkunuydu. Barış için büyük hayalleri vardı. Katledilmesinden 5 gün önce beni ziyarete gelmişti. Tek konumuz; ölümlerin durması için neler yapılmalıydı. Ayrılacağımız zaman ilk kez ‘Tedirgin olduğunu’ söyledi. Bir TV kanalında fikirlerini açıkladığı için hedef gösterildi. Benim de aklıma Hrant Dink geldi, ben de tedirgin oldum. ‘Dikkat edelim birbirimize’ dedik, öyle ayrıldık. 5 gün sonra katledildi. Duruşmada görüldüğü üzere bu devletin, hükümetin bu cinayeti aydınlatmaya hiç niyeti yok. Aydınlatılırsa arkasından çıkacağı karanlığın nerelere uzanacağını onlar da biliyorlar. Adalet tutkusu bizim için Tahir’in mirası. Adaleti sağlamak için hepimiz üzerimize düşeni yapmak zorundayız."