Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan korkutan açıklama: Sadece 6 yılımız var!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'dan korkutan açıklama: Sadece 6 yılımız var!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2030 yılını işaret ederek, "6 yıl sonra ülkemizin su kıtlığı çeken ülkeler kategorisine inmesi mümkün" dedi.

'Su Verimliliği Seferberliği' bilgilendirme toplantısında konuşan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2030 yılını işaret etti ve "6 yıl sonra ülkemizin su kıtlığı çeken ülkeler kategorisine inmesi mümkün" ifadelerini kullandı.

"SU KAYNAKLARI YÜZDE 20 AZALACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ"

Yumaklı, “Ülkemizin su potansiyeli dikkate alınarak yapılan hesaplamalarda, kişi başına düşen yıllık su miktarı 1.313 metreküp. Dikkatinizi çekmek isterim, kullandığımız değil, kullanabileceğimiz kişi başı azami miktardan bahsediyorum. Bu değer, uluslararası göstergelere göre ülkemizi su stresi altında gösteren bir gösterge. Bu gidişle, 2030 yılında, yani sadece 6 yıl sonra bu oranın 1000 metreküp altına düşmesi ve ülkemizin su kıtlığı çeken ülkeler kategorisine inmesi mümkün. Yine 6 yıl sonra; nüfusumuzun yarısının; sulu tarım alanlarının ise yaklaşık yüzde 80'inin su yetersizliği tehlikesiyle karşı karşıya kalması mümkün. Kadim zenginlikleri barındıran eşsiz coğrafyamızda, bugüne kadar bilinenin aksine, artık su kaynaklarımız kısıtlı hale gelmiş durumda. 2030 yılına geldiğimizde, ülkemiz nüfusunun yüzde 10 artacağını, su kaynaklarının ise yüzde 20 azalacağını öngörüyoruz “ şeklinde konuştu.