TBMM'de yeni yasama yılı başladı

TBMM'de yeni yasama yılı başladı

TBMM’nin 27. dönem 4. yasama yılı bugün Genel Kurul’daki özel oturumla başladı.

TBMM’nin 27. dönem 4. yasama yılı bugün Genel Kurul’daki özel oturumla başladı. Meclis açılışından öne çıkan notlar şöyle: 

CHP’den suni gündem eleştirisi

TBMM Genel Kurulu, iki aylık günlük aranın ardından mesaisine başladı. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, yeni yasama yılı dolayısıyla yaptığı basın toplantısında idam cezası, Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmesi gibi tartışılan konular için Cumhur İttifakı’nı eleştirdi ve “suni gündemleri reddediyoruz” dedi.

Atatürk Anıtı’nda tören

Meclis açılışı nedeniyle ilk tören Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Törene, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TBMM Başkanlık Divanı üyeleri, grubu bulanan siyasi partilerin temsilcileri ve milletvekilleri katıldı. Şentop, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı. Törende saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

HDP, özel oturuma katılmadı

Bu törenin yapıldığı dakikalarda TBMM Basın Kapısı önünde hareketlilik yaşandı. Geçtiğimiz hafta, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan Kobani soruşturması kapsamında HDP’li belediye başkanı ve eski parti yöneticilerin gözaltına alınmasıyla HDP grubunun Meclis açılışında ne yapacağı merak konusuydu.

HDP, operasyonu protesto etmek için özel oturuma katılmama kararı aldı. HDP Eş Başkanı Pervin Buldan Mithat Sancar ve beraberindeki milletvekilleri TBMM Basın Kapısı önünde açıklama yaptı. Operasyon için “siyasi tenkil operasyonu” nitelendirmesi yapan HDP’liler, oturma eylemi yaptı. Oturma eylemine TİP Genel Başkanı Erkan Baş da katıldı.

CHP milletvekillerinden Sezgin Tanrıkulu, Levent Gök ve Utku Çakırözer de eylemi ziyaret etti. Sancar, gözaltındaki siyasetçilerin durumu hakkında bilgi verdi. HDP’liler, Genel Kurul kapanmasının ardından Ankara Adliyesi’ne geçti.

Salonda salgın önlemleri

HDP’liler oturma eylemine devam ederken TBMM Gene Kurulu’nda özel oturum başladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, özel oturuma katıldı. Salona ilk olarak Bahçeli, hemen ardından Kılıçdaroğlu giriş yaptı. Akşener, milletvekili olmadığı için kendisine ayrılan özel locadan takip etti. Kabine üyelerinin büyük çoğunluğu, yüksek yargı mensupları da oturuma katıldı. COVİD-19 salgını nedeniyle Genel Kurul’da maske, mesafe ve hijyen kuralları da ön plandaydı. Maske takan milletvekilinin sıralarında kolonya ve dezenfektan yer aldı.

Tek davetli Azerbaycan

Salgın nedeniyle özel oturuma “büyükelçi” davet edilmedi. Azerbaycan’a destek vermek için sadece Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim davet edildi. İbrahim, özel oturumu kordiplomatik locasından takip etti.

Akbaşoğlu alkışla girdi

Bu süreçte 58 gün boyunca hastanede COVİD-19 tedavisi gören ve atlatan AKP Grup başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, salona girerken AKP grubu tarafından alkışlarla karşılandı. Akbaşoğlu, tedavi gördüğü sırada desteklerini ileten Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile kısa süreli görüştü.

Erdoğan, Bahçeli’ye destek çıktı

TBMM’nin açılışını yapan Şentop, konuşmasında “millî çıkarlar için elbirliği” mesajı verdi. Şentop, Azerbaycan’a desteklerini de Meclis kürsüsünden bir kez daha dile getirdi.

Şentop’un konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genel Kurul’a seslendi. Erdoğan’ın yaklaşık 45 dakikalık konuşmasında dış politikaya yönelik mesajları yoğunluk gösterdi. Konuşmasının ardından kuliste gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, idam cezası hakkında “destek veririm” sözlerini yineledi. MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin “Anayasa Mahkemesi yeni baştan yapılanmalıdır” çıkışına destek veren Erdoğan, “Parlamento yeni bir yapılanmaya giderse yeni bir adım atarsa seve seve ben de katılırım” dedi.

Tatlıoğlu, İYİ Parti Grup Başkanı oldu

Yoğun gündem arasında İYİ Parti grup başkanı, grup başkanvekilleri, grup yönetim kurulu üyeleri ve grup disiplin kurulu üyeleri seçimi yapıdı. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantıda, Meclis Grup Başkanı Bursa Milletvekili İsmail Tatlıoğlu oldu. İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu ve Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan da Grup Başkanvekili olarak seçildi. Toplantı öncesi muhabirlerin sorularını yanıtlayan Akşener, Bahçeli'nin, Anayasa Mahkemesi’nin yapılandırılması ile ilgili çıkışına “Sayın Soylu ve Sayın Bahçeli birlikte bir çalışma mı yapıyor, yoksa AK Parti ve Sayın Bahçeli bir çalışma mı yapıyor" diye sordu.

Genel Kurul, 6 Ekim itibariyle çalışmalarını sürdürecek.