TBMM'de CHP ile AKP arasında 'parti kapatma' atışması: "Ben senin ağababaların gibi Öcalan'la düşüp kalkmıyorum”

TBMM Genel Kurulu'nda dün AKP'li Milletvekilleri ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay arasında 'parti kapatma' polemiği yaşandı.

TBMM Genel Kurulu'nda dün AKP'li Milletvekilleri ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay arasında 'parti kapatma' polemiği yaşandı.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan’ın, “HDP hem siyasi hem de hukuken kapanacaktır. HDP’yi kapatacağız” sözleri üzerine Engin Altay, şunları söyledi:

“Sayın Özkan, bence parti kapatma, mağaraları kapat, terör kamplarını kapat. Parti kapatmanın Türkiye'de çözüm olmadığı her vesileyle görülmüştür bunu belirtmek istedim. Ayrıca, Ak Parti şu yaklaşımını ben anlamıyorum ve çözemiyorum. Şimdi, Ak Parti 'ye göre HDP'nin milletvekilleri ve HDP'ye oy veren 6 milyon insan terörist, Ak Parti 'ye göre. Ak Parti HDP'ye böyle bakarken eli kanlı terör örgütüyle de düşüp kalkıyor ya, PKK'yla da düşüp kalkıyor; ben bunu anlamıyorum. Doğru bulmuyorum.”

Engin Altay’ın bu sözleri üzerine AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, sataşma olduğunu savundu. Engin Altay ise “Sayın Eronat, HDP milletvekili burada ‘Sayın Öcalan’ deyince bağırıyorsunuz. Ama Türkiye'de siyaset literatürüne ‘Sayın Öcalan’ kavramını sokan Sayın Erdoğan'dır ya, gözünüzü seveyim yapmayın ya. Öcalan'a düzülen, dizilen methiyeler orada, dosyamda var” dedi.

Bu sözler üzerine bu sefer AKP Amasya Milletvekili Hasan Çilez tepki göstererek, “Sayın Altay, HDP'ye oy satmadık. Oy sattınız, oy. Siyaset tarihinin kara lekesidir, kara” dedi. Altay ise “HDP meşru bir parti. Ben Öcalan'la düşüp kalkmıyorum. Ben senin ağababaların gibi Öcalan'la düşüp kalkmıyorum” diye konuştu.

“BİZ ABDULLAH ÖCALAN'DAN İSTANBUL'U KAZANALIM DİYE MEKTUP İSTEMİYORUZ”

Engin Altay şöyle konuştu:

"HDP meşru bir parti. Ben Öcalan’la düşüp kalkmıyorum. Ben senin ağababaların gibi Öcalan’la düşüp kalkmıyorum. HDP meşru bir partidir. Bak, burada oturuyor adamlar, senin ne kadar hakkın varsa onun da o kadar hakkı var. Ayıptır! Biz HDP’yi meşru bir parti olarak görüyoruz altını çiziyorum ama biz Abdullah Öcalan’dan İstanbul’u kazanalım diye mektup istemiyoruz. Ayıptır ya, yüzünüz olsun biraz ya, yüzünüz olsun ya! Biraz yüzsüz olmayın bu kadar ya! Abdullah Öcalan’ın kardeşini TRT’ye çıkaran adamalardan, insanlardan, siyasi iradeden vatan sevgisi, bayrak sevgisi, terör seviciliği konusunda duyacağımız tek laf olamaz, tek laf olamaz. Geçin bu işleri. Konuya gelemedim sataşmadan dolayı. Arkadaş, biz Öcalan’ı övmedik. Öcalan’ı siz övdünüz, Öcalan’la masaya siz oturdunuz. Biz HDP’yi resmi muhatap alıyoruz evet."

“128 MİLYAR DOLARI SORMAK CHP’DEN ÖNCE AK PARTİ'Lİ MİLLETVEKİLLERİNİN GÖREVİ”

Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinden kaybolduğu iddia edilen 128 milyar dolara da değinen Engin Altay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu satış hangi yöntemle yapıldı, bir? Bu satış hangi tarihte yapıldı, iki? Hangi kurdan ne kadar döviz satıldı, üç? Alıcılar kimdi, dört? Bu işlemin altında kimin imzası var, beş? Bu sorulara cevap ver, Meclis’te birikmiş ne kadar uluslararası anlaşma varsa CHP olarak taahhüt ediyorum, alayını görüşmesiz, konuşmasız kabul edeceğiz. Arkadaşlar, Ak Parti Grup Önerisi diyor ki: Denetim konusu konuşmayalım. E, biz buraya milletin kör kuruşunun hesabını takip etmeye geldik. Merkez Bankası’nın buharlaşan 128 milyar dolarını sormak CHP’den önce Ak Parti'li milletvekillerinin görevi. Niye biliyor musunuz? Şimdi, son kongrelerde Ak Parti bir ruh arayışına girdi ‘94 mü 2002 mi?’ diye. Bence 2002 ruhunu arayın. Oraya yaslanın, 2002 ruhunda Ak Parti'nin 98 sayın milletvekili 1 Mart tezkeresine ‘Türkiye, emperyalizmin, Amerikan emperyalizminin Orta Doğu'daki maşası değildir’ diye ret oyu verdi o sıralardan. 97 milletvekili, Ak Parti milletvekili verdi. Bir ruh arıyorsanız da sizin için, sizi kurtaracak ruh işte o 2002 ruhudur.”