Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi'nde İstiklal Marşı'na saygısızlık

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin geçen hafta online şekilde gerçekleşen mezuniyet ve yemin töreninde İstiklal Marşı okunurken bazı üniversite yöneticilerinin ayağa kalkmaması tepki topladı.

Fakültenin internet sitesinde yer alan görüntülerde Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker ve Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Altuğ’un ayağa kalkmadığı görülürken, Üniversite Rektörü Mümin Şahin ve yardımcısı Prof. Yılmaz Çakıcı’nın da ayağa kalkmadığı belirtildi.

Söz konusu durumdan rahatsız olan öğretim görevlileri ve öğrenciler, “Bize bu olanakları sunan Atatürk’ün ve Cumhuriyetin saygıyla anılması gerektiğini düşünüyoruz. Şarkı dinler gibi gerinerek dinleyemezsin” ifadesinde bulundu. Rektör Şahin iddiaların asılsız olduğunu söylerken Rektör Yardımcısı Eker ise “Nörolojik olarak parkinson hastasıyım ayakta duramıyorum” ifadesinde bulundu.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Eker'in açıklaması şöyle:

""64 yaşında covid koşullarında parkinson hastası olarak zar zor götürdüğüm idari görevim sırasında Veteriner Fakültesinin online mezuniyet töreninde İstiklal Marşı okunurken kalkmadığımı belirterek benim bayrak memleket ve şehitlere saygısızlık yaptığımın söylenmesi beni üzmüştür. Benim vatan ve şehitlere olan sevgimi online bir törenle sorgulayamazsınız. İstiklal Marşı'nı kanıt olarak elinizde bulunan videoda söylediğim görülmektedir. Bir görüntü ile vatan bayrak şehit sevgimi ve saygımı nasıl yargılandıklarına şaşırıyorum. 8 sene üniversitenin hastanesinin önünde bayrak yokken tarafımca dikildigini herkes bilmektedir. Yine üniversite içindeki Çanakkale anıtını yaptıran benim.

Bununla ilgili istem durumunda parkinson hastası raporumu ve çeşitli fotoğrafları size gönderebilirim."

 

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nuri Altuğ'dan konuya ilişkin şu açıklama geldi:

"23 yıllık akademik hayatım süresince beni tanıyan tüm mesai arkadaşlarımın ve öğrencilerimin Yüce Türk Devletine, Şanlı Türk Bayrağına ve İstiklal Marşımıza olan bağlılığımı çok iyi bildikleri aşikardır. Vatanımızın kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları, şehit ve gazilerimize hissettiğimiz minnetin tarifi ve tartışması mümkün değildir. Tüm dost, çevre ve öğrencilerimiz tarafından bu duygu ve düşünceleri taşıyan bir kişi olarak hafızalarda yer etmemize rağmen, şahsımızı sanki vatan millet devlet düşmanı gibi itham ederek nereye varılmaya çalışıldığı, kimlerin sözüne ve niçin itibar edildiği anlaşılamamıştır.

Program katılımcılarının Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Şairi bizatihi kendi meslektaşımız Veteriner Hekim Mehmet Akif Ersoy olan İstiklal Marşımıza ve Şanlı Türk Bayrağımıza sadakati ve bağlılığı da bilinen bir gerçektir. Bunun aksini iddia ederek birçoğu devlet memuru olan katılımcıları Milli Değerlere karşı sözde suç işleyen kişi veya şahıslar olarak topluma, öğrencilere ve akademisyenlere lanse edilmeye çalışılması bizleri derinden üzmüştür. Mevzubahis iddia ve ithamlar kesinlikle kabul edilemez. Önceden planlanarak belli bir kasıt ve amaca yönelik hiçbir organize ve sistematik toplu eylem söz konusu değildir. İddia edilen sözde suç ithamı hakkında gerekli hukuki süreç adli makamlarca takip edilerek kişilerin maksadı amacını aşan ve katılımcıların Milli Değerlere bağlılığını tartışmaya açan ifadeleri soruşturulacaktır. Program COVİD-19 nedeniyle toplu ve açık alanda yapılmış bir program da değildir."