Teyit.org doğruladı... Türkiye ile diğer Akdeniz ülkelerinin uçak sayılarını karşılaştıran paylaşımlar doğru!

Teyit.org doğruladı... Türkiye ile diğer Akdeniz ülkelerinin uçak sayılarını karşılaştıran paylaşımlar doğru!

Türkiye'nin ve diğer Akdeniz ülkelerinin kaç tane yangın söndürme uçağına sahip olduğu hakkında iddialar gündemde yerini korurken Teyit.org'tan konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Türkiye'nin ve diğer Akdeniz ülkelerinin kaç tane yangın söndürme uçağına sahip olduğu hakkında iddialar gündemde yerini korurken Teyit.org'tan konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Teyit.org'da yer alan bulgulara göre:
Türkiye’nin üç adet yangın söndürme uçağına sahip olduğu iddiası doğru.

Yurt Gazetesi'nin iddiası:
2 tanesi Rusya'dan kiralanmış ve 1 tanesi Rusya'dan yardım amaçlı gelmiş toplam 3 uçak mevcut.

İşte belgesi:

a1.png

Konuya ilişkin sosyal medya hesabından yapılan bir paylaşım şu şekilde:

ucak.webp

Türkiye’nin yangın uçağı sayısı 3

Türkiye'nin kaç yangın söndürme uçağı olduğu ve bunların aktif olarak kullanıp kullanılmadığına dair bir çok paylaşım gündeme geldi.

Türkiye’nin yangın söndürme uçak envanteri hakkında arama yapıldığında THK Gökçen Havacılık envanteri çıkıyor. Gökçen Havacılık envanterinde, 2009 yılında alınmış dokuz adet CL-215 Bombardier yangın söndürme uçağı olmak üzere toplam 20 yangın söndürme uçağı olduğu bilgisi yer alsa da  kaynakta güncel bir veri mevcut değil.

İyi Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukçuğlu konuya ilişkin 2020 yılında TBMM’ye soru önergesi vermiş ve iki amfibik uçak ve 27 helikopter kiralandığı bilgisini almış.

Türk Hava Kurumu, Türkiye'de yangın söndürme uçaklarının sayısı ile ilgili iddiaların ardından 29 Temmuz 2021’de yazılı bir açıklama gerçekleştirdi. Açıklama'da “Şu anda Manavgat dahil ülkemizin çeşitli bölgelerinde üç adet Beriev BE-200, 10 bin litre kapasiteli amfibik yangın söndürme uçağı, 15 adet Mİ-8 2 bin 500 litre kapasiteli genel maksat helikopteri, iki adet genel maksat yangın söndürme CH-47 Chinook 7 bin 500 litre kapasiteli helikopterler olmak üzere toplam 20 aracımız Manavgat'taki orman yangınları dahil, ülkemizin her bölgesinde devam eden yangınlara ara vermeden müdahale etmektedir" ifadelerine yer verildi.

Türkiye’nin hali hazırda üç yangın söndürme uçağı olduğunu söylemek mümkün. Türkiye’nin kara sahasının yüzde 28’i ormanlık alanlardan meydana geliyor.

Ardından Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Envanterimizde yangın söndürme uçağımız ve helikopterimiz yok, bu ezelden beri böyle. Envantere de uçak alımı ile ilgili sayın Cumhurbaşkanının talimatı ile çalışmalara başladık. Şu andaki uçakların tedarikçisi de THK” dedi. Bakan Pakdemirli uçak sayısına bağlı eksik müdahaleye yönelik eleştiriler konusunda ise, iki senedir daha verimli uçaklar kullanıldığı ve helikopter sayısının arttığı bilgisini söyledi. Mevcut uçakların kullanılamadığı iddiasıyla ilgili de “1960’lardan kalma uçakları kullanalım tarzı açıklama yapıyorlar. Bu bizi üzmekten başka bir şey değil. Orman teşkilatı istemediği için bunları kullanmayı bıraktık” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ​​Erdoğan ise, yangınla mücadelede uçak sayısının Rusya ve Ukrayna'dan alınacaklarla birlikte beş ya da altıya çıkacağını söyledi. Bu bilgi de tutarlı; şu anda uçak sayısı beşten daha az olduğu biliniyor. Erdoğan yangınlara 45 helikopterin müdahale ettiğini de duyurdu.

AKDENİZ ÜLKELERİNDE KONUYA İLİŞKİN DURUM NE?

Yunanistan bölgenin en geniş yangın söndürme uçak filolarına sahip ülkelerden. 

Yunanistan Hava Kuvvetleri'nde 11 adet CL-215, 7 adet CL-415 ve 19 ila 22 adet biraz daha küçük olan PZL M-18B yangın söndürme uçağı mevcut. Yunanistan ayrıca her yıl BE-200, Sikorsky S-64 Skycrane gibi diğer ülkeler ve şirketlerden çeşitli uçak ve helikopterler kiralıyor. 

Fransa'da yangın söndürme uçaklarının sayısı 26. Bunların içinde 11 adet Canadair CL415, 10 adet Tracker, iki adet Dash ve üç adet Beechcraft King Air 200 mevcut. 

İspanya'nın filosunda 17 uçak yer alırken bunlardan 14’ü CL-215-T kodlu Canadair uçağı ve üç tanesi CL-415 kodlu Bombardier ​​uçağı. Uçaklar dışında filoda 10 yangın söndürme helikopteri de yer alıyor.

İtalya’nın filosunda 15 Canadair CL415 uçağı ve beş Erickson S64F helikopteri var.