TİP Ankara 1. Bölge'de aday çıkardı mı? Yeşil Sol Parti ve TİP arasında neler oluyor?

TİP Ankara 1. Bölge'de aday çıkardı mı? Yeşil Sol Parti ve TİP arasında neler oluyor?

TİP Ankara 1. Bölge için YSK'ya geçici aday listesi sundu. O liste, Yeşil Sol Partililer tarafından tepki topladı. Ancak TİP'ten yapılan açıklamada 'ittifakın bilgisi dahilinde, olay prosedür gereği' denildi.

CHP'nin Çankaya'nın başını çektiği ve kale olarak görülen Ankara 1. Bölge'deki liste adaylarından birinin Sadullah Ergin olması ilk günlerde parti tabanında tepkiye yol açmıştı. Bu durumun ardından özellikle sosyal medyada TİP'in Ankara 1. Bölge'de aday çıkarması ve alternatif olmasına dair paylaşımlar yapılmıştı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da listeler üzerinden çıkan tartışmalar ve gelişmelerle ilgili ilk açıklamasında Ankara 1. Bölge'de TİP'in aday çıkartıp çıkartmayacağı ile ilgili "arkadaşlarımız değerlendiriyorlar" dedi.

"SEÇİME GİRMEDİĞİMİZ YERLERDE YEŞİL SOL'A OY VERİN"

Erkan Baş daha katıldığı televizyon programlarında aynı konu üzerine sorulan sorulara, ittifaka, Yeşil Sol'a zarar vermemek için Ankara 1. Bölge'den aday çıkartmadıklarını ve TİP'in aday çıkartmadığı her seçim bölgesinde de mührün YSP'ye vurulması gerektiğini ifade etti. 

TİP ANKARA 1. BÖLGE İÇİN YSK'YA GEÇİCİ ADAY LİSTESİNİ SUNDU

Son olarak yaşanan yeni bir gelişme Yeşil Sol Parti tabanında büyük bir tepkiye yol açtı. TİP, Ankara 1. Bölge için YSK'ya geçici aday listesi sundu. O liste, Yeşil Sol Partililerin dikkatini çekti ve TİP'in "aday çıkartmıyoruz" dediği bölgede aday listesini sunması kafa karışıklığına yol açtı. Öyle ki çıkan liste TİP'e oy vermek isteyen yurttaşlarda da heyecana neden oldu. 

"İTTİFAK BİLGİSİ DAHİLİNDE, PROSEDÜREL DURUM"

Ancak işin aslı sonradan ortaya çıktı. TİP Genel Başkan Yardımcısı Doğan Ergün tartışmalara nokta koyan şu açıklamayı yaptı:

"Seçime bölgesel katılımla ilgili YSK’nin çelişkili bilgileri nedeniyle, ittifakın bilgisi dahilinde Ankara 1. bölge için liste verilmişti. Prosedürel bu duruma ilişkin, listeler son halini almadan önce ittifak hukuku içinde gereken yapılacak. Endişeye de tartışmaya da mahal yok…"

ekran-goruntusu-2023-04-17-194154.png

BBC Türkçe'nin TİP kaynaklarından edindiği bilgiye göre, TİP, "herhangi bir aksilik olması ihtimaline karşı sigorta olabilmesi" amacıyla böylesi bir karar aldı.

"HALA İSTİFA VE GERİ ÇEKME HAKKIMIZ BULUNUYOR"

TİP, bugüne kadar tüm seçim bölgelerinde "ittifak hukukunu esas alarak" liste oluşturduğunu ve güçlü oldukları birçok bölgede çekildiklerinin altını çiziyor, YSP’nin Ankara’daki bu hamleden bilgisi olduğunun altını çiziyor:

"TİP’in Ankara 1. Bölge'den aday göstermesi tamamen YSK’nin çelişkili bilgileri nedeniyle, ittifakın bilgisi dahilinde oldu. Hala istifa ve geri çekme hakkımız bulunuyor, YSK listelerine son halini vermek üzere zamanımız var."

KARAR YAZILI OLARAK GEÇ TEBLİĞ EDİLDİ

TİP kaynaklarına göre YSK'ya ilk listeler verilirken, Kurul'da görevli bir memur, birden çok seçim çevresi olan bir ilde, bir seçim çevresinde pusulaya girilmediği takdirde, o ilin tamamında seçime girilemeyeceğini iddia etti, göstermelik de olsa TİP'in aday göstermesi gerektiğini bildirdi. TİP de bu nedenle bir liste verdi. Ancak daha sonra YSK toplantısında bunun yanlış olduğu ortaya çıktı ve 41 ilde seçime giren bir partinin, ekstra illerin istedikleri seçim çevrelerinde seçime girebileceği yönünde karar alındı. Ancak bu karar yazılı olarak geç tebliğ edildi.

ORTAK KARAR UYGUN HAREKET EDİLECEK

TİP, "Ankara'yı kesinlikle riske atamayacağı, hiçbir bölgesinde seçime girememek gibi bir durumda kalamayacağı için" listesini şimdilik tuttu.

Emek ve Özgürlük İttifakı'nın en yüksek sayıda milletvekili çıkarması perspektifiyle hareket ettiklerini söyleyen bir TİP yetkilisi, "Şu anki ortak eğilimimiz bizim o bölgede seçime girmememiz yönünde. Dediğim gibi ortak karara uygun hareket edeceğiz. Zaten 18 Nisan'a kadar adaylarımız istifa edebilir" diyor.

"TİP'Lİ ARKADAŞLAR LİSTEMİZİ ÇEKECEĞİZ DEDİLER, ONLARA GÜVENİYORUZ"

Yeşil Sol Parti Ankara 1. Bölge Milletvekili Adayı Emirali Türkmen ise, TİP'in Ankara 1. Bölge'de aday çıkarmayacağı konusunda anlaştıklarını ve TİP’in bu sözü tutacağını ifade ediyor:

"TİP ile yapmış olduğumuz bölge taramasında, Ankara 1. Bölge'den aday çıkarmayacakları konusunda anlaşmıştık. Biz birbirimize verdiğimiz sözlere inanır ve güveniriz. TİP'li arkadaşlar listemizi çekeceğiz dediler, biz de onlara güveniyoruz."

SON TARİH 19 NİSAN

Son durum TİP'in aday çıkarmayacağı yönünde. Ancak adaylıkların kesinleşeceği tarih 19 Nisan. YSK, bu tarihte kesin aday listesini ilan edecek.