TIR şoförleri sınır kapısında mahsur kaldı... CHP’li Bayraktutan: “5 gündür ilkel koşullarda zorlanan şoförleri gördük”

TIR şoförleri sınır kapısında mahsur kaldı... CHP’li Bayraktutan: “5 gündür ilkel koşullarda zorlanan şoförleri gördük”

TIR şoförleri Sarp Sınır Kapısı’nda mahsur kaldı. Günlerce sınırdan Artvin’e 23 kilometrelik alanda bekleyen tır şoförlerinin isyanını CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan gündeme taşıdı.

Hopa Ticaret ve Sanayi Odası’nda bugün, Sarp Sınır Kapısı’ndaki uzun TIR kuyrukları gündemiyle Nakliye Sektörü İstişare Toplantısı düzenlendi. Toplantının ardından Uğur Bayraktutan, günlerdir kuyrukta bekleyen TIR şoförlerini ziyaret etti, sorunlarını dinledi. Aracın yemek yedikleri bölümünü Bayraktutan'a gösteren TIR şoförü 5 gündür burada yemek yediğini belirtti.

CHP’li Bayraktutan, şunları söyledi:

“TIRLAR BAKAN GÖRMESİN DİYE KAMUFLE EDİLDİ”

“Şoför kardeşlerimiz, nakliyeciler bize bire bir yaşadıkları sorunları anlattılar ve alana gelince sorunların ne kadar çarpıcı olduğunu gördük. 30 kilometrelik yol boyunca 5 gündür ilkel koşullarda, zor koşullarda en zaruri ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan şoförleri gördük. Geçtiğimiz günlerde, en çarpıcı olanı bu bence, sayın Bakan bölgeyi ziyaret ettiğinde, TIR şoförlerinin TIR’ları kamufle edildi, sayın Bakan yol üstündeki tırları görmesin diye. Bu tam Türk usulü bir çözüm olmuş. Onu hangi akıllı düşünmüşse, bölge milletvekili olarak o akıllıyı tebrik ediyorum. Aslında onu ekonominin başına geçirmek lazım.”

“BİR GECE ŞU TIRDA YATIP GÖRSÜNLER”

“Salı günü parlamento açılır açılmaz hem basın toplantısı, hem sayın Bakanla görüşme, hem soru önergeleri ile bu sorunu Türkiye gündemine taşıyacağız. Hükümet yetkililerine sesleniyorum, bakın burada bir sorun var. Her ne kadar bazı kamu yöneticileri buradaki TIR kuyruğunun kilometresini mezuralarla hesap etme gibi bir gaflete düşseler de burada günlerdir TIR’larda yatan, Ramazan ayında iftarlarını TIR’larda açan şoför esnafımız var. Onların mağduriyetlerini yerinde görmeye geldik. Daha doğrusu buraya 'kral çıplak' demeye geldik. Bir gece şu tırın içinde bir siyasetçi yatsın, eğer keyifliyse bu arkadaşlar da yatmaya devam etsin.”

“ULAŞTIRMA BAKANI O KADAR ACİZ Mİ Kİ?”

TIR şoförlüğü yapan Mehmet Süngüler, "Ben Kazakistan’a gidiyorum. Hazar üzerinden ben gittiğimde Rusya belgesi yok, size yanlış anlatmışlar. Rusya bize belge vermiyor. Benim Ulaştırma Bakanım nerede? Rola şansı 2 bin dolar, bize kim karşılayacak? Azerbaycan bize transit vermiyor, niye? Rusya, Özbek’e, Gürcü’ye, Kazak’a veriyor, bize vermiyor. Burada rant var. Türkiye Cumhuriyeti o kadar aciz mi ki, Türkiye Cumhuriyeti’nin Ulaştırma Bakanı o kadar aciz mi ki Rusya Özbek’e veriyor, Gürcü’ye veriyor, Kazak’a veriyor, Kırgızistan’a veriyor da bize niye vermiyor? Herkese veriyor bize niye vermiyor? Bir kere Rusya, bize transit belgeyi vermeye mecburdur, bir kere dünya ulaştırma şartlarında mecbur bunu bize vermeye. Geçen sene de bizi Kazak’a mahkûm ettiler" diye konuştu.

“SEÇİM GELECEK BİZ DE ONA GÖRE SEÇİMİMİZİ YAPACAĞIZ”

Süngüler konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yabancı araba geldi, Gürcü’nün pahalı araç geliyor Türkiye’den belgesi var, Türkiye’ye boş giriyor, Türkiye’ye boş girme şansı yok. Ben Gürcistan’a boş girip yük yükleyemiyorum, kendisi dingili kaldırıyor geliyor kara yoluyla. Ben 1700 lira Antep’ten aracın çoğuna gitti buraya geldim herkesin parası ödendi, 1700 lira ne demek. Makbuz yanımda getirip göstereyim. Şu anda biz de satacağız yabancı plaka alacağız. İnşallah seçim gelecek biz de ona göre seçimimizi yapacağız, koyun değilsek biz de ona göre cevabımızı vereceğiz. Ulaştırma bakanlığı iki yıldır yapmıyor bu işi, tamamen yabancı plaka trene yönlendirmeye çalışıyorlar bu işi. Siz bir kuyruğa girin 50 aracın 40 tanesi yabancı plaka, 10 tanesi Türk plakası. Çünkü bizim artık rekabet edecek gücümüz kalmadı. 2000 dolar gemiye vereceğim 525 dolar da Azeri’ye gidişte, 525 de gelişte vereceğim 3000 dolar ek maliyet.”