Torba yasa Meclis'te! Yeni torbada neler var?

Torba yasa Meclis'te! Yeni torbada neler var?

Bir süredir beklenen torba yasa Meclis'e sunuldu! Peki, yeni torba yasanın içeriği nedir?

İktidar tarafından TBMM'ye sunulan torba yasanın içeriği merak konusu oldu. Peki yeni torba neleri beraberinde getiriyor?

49461ea2-f3d8-4575-a15c-08f317f9510b-w.jpg

Habertürk'ün aktardığına göre Yeni torba yasada faizsiz evlilik kredisi, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam, taşerona kadro ve ev hanımlarına emeklilik gibi başlıkların yer alması bekleniyor. Torba yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra yasalaşarak yürürlüğe gireceği planlanıyor.

ekran-goruntusu-2022-10-06-191612.png

TORBA YASA NE ZAMAN ÇIKIYOR?

AKP, 80 maddelik torba yasayı TBMM'ye sundu. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler; "Toplumumuz için önemli düzenlemeler içeren 80 maddelik yasa teklifimizi bugün Meclis Başkanlığına sunuyoruz.Teklif uluslararası ekonomiye destek sağlamayı amaçlıyor" açıklamasında bulundu.

ekran-goruntusu-2023-06-07-164133.png

TORBA YASADA NELER OLACAK?

EMEKLİ MAAŞLARI

AKP Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, "Meclis açılır açılmaz emekli maaşı çalışması yapılacak" demişti. Yıldırım'ın açıklamasına da bakıldığında TBMM'nin ilk gündem maddesinin emekli maaş zammı olması bekleniyor. 

650x344-1635748236786.jpg

TAŞERONA KADRO

Yaklaşık 90 bin taşeron işçisine kadro verilmesi planlanıyor ve bu çalışmaların Meclis'e sunulması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, takviminde öncelikli olarak memur ve emekli maaşı artışlarını ele aldıktan sonra, taşeron işçilere kadro düzenlemesi konusuna odaklanmayı planlıyor. Konuyla ilgili olarak Bakan Vedat Işıkhan'dan bir açıklama bekleniyor.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK

Emeklilik yaşının kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilebileceği detayı daha önce bildirilmişti. Bakan Vedat Işıkhan, geçtiğimiz aylarda yaptığı ev hanımları için hazırlanan emeklilik çalışması hakkında, ''Çalışmalarımıza başladık, 5 yıllık dönem içinde bunu hayata geçireceğiz. İsteğe bağlı sigortalılık kapsamında 3'de 1'lik prim desteğini devletimiz ödeyecek.'' sözlerine yer vermişti.

117552.jpg

YENİ EVLENECEK ÇİFTLERE FAİZSİZ KREDİ

Evlenecek çiftlere 2 yıl ödemesiz kredi verilmesini de içeren 'Aile ve Gençlik Fonu Kurulması Hakkında Kanun Teklifi', TBMM Başkanlığına sunuldu. Aile ve Gençlik Bankası tarafından 150 bin TL evlilik kredisi 2 yıl geri ödemesiz ve 48 ay vadeli olarak sunulacak.

KONUT KİRALAMALARI

Konutların turizm amaçlı kiralanabilmesi için, turizm amaçlı kiralama sözleşmesi yapılmadan önce izin belgesi alınması zorunludur. Ayrıca, Bakanlıkça nitelikleri belirlenen plaket, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılır. İzin belgesi vermeye Bakanlık yetkilidir.