TSK, tarikatların ve AKP'nin yuvası mı oldu?

TSK, tarikatların ve AKP'nin yuvası mı oldu?

Emekli Askeri Hakim Ahmet Zeki Üçok, tarikatların referansıyla TSK'ya personel alındığını kaydetti.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, “FETÖ’yü soruşturan FETÖ’den çıktı!” başlıklı yazısında, hakkında FETÖ iddiaları bulunan ve bir mahrem imamın ankesörlü telefonla iletişimde olduğu Tümgeneral Kutay Demir’in Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yükselmesini kaleme aldı.

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Terkoğlu, Demir’in 15 Temmuz’dan sonra Hava Kuvvetleri Personel Daire Başkanı yapıldığını ve FETÖ’yle ilgili soruşturmalara baktığını kaydetti. 

Dava dosyalarına giren belgelere göre, Kutay Demir’in terfi dosyasında şu ifadeler yer aldı: 

"TERFİ ETMELİ, HÜKÜMET YANLISI"

FETÖ/PDY ile kararlı bir şekilde mücadele etmektedir”, “PDY ile ilgisi yok. Ancak başka cemaat bağlantılı olduğu kanaatindeyim”, “Terfi etmeli (eşi türbanlı), hükümet yanlısı.

Gerçek Gündem’den Sami Menteş'e konuşan emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz, yaşananların ürkütücü olduğu görüşünü dile getirdi. 

"TARİKATÇI VE AKP'YE YAKIN İSİMLER"

Bu konuda uyarılarda bulunduklarını ancak kimsenin dinlemediğini kaydeden Yavuz, tarikat bağlantılı ve AKP’ye yakın isimlerin TSK’ye alınması ve terfi ettirilmesinin 15 Temmuz sonrasında alışıldık bir durum olduğunu söyledi. 

"AKP KENDİNE ZARAR GELMEYECEK ŞEKİLDE..."

Emekli Tümgeneral Yavuz, “Bütün sorun, AKP kendisine zarar gelmeyecek şekilde bir FETÖ’yle mücadele stratejisi içerisinde. Böyle olunca, diğer tarikat mensuplarını da tehdit görmüyorlar, onları kendilerinden görüyorlar. Dolayısıyla FETÖ’cüler de diğer tarikatların üyesiymiş gibi kendilerini takdim ederek, ayakta kalıyorlar. Felaket bir durum. Sadece TSK’de bunlar araştırıldığı için açığa çıkıyor. Diğer kamu kurumlarında bakanlıklar acaba durum ne? Bunu Türk milleti takdir etsin” dedi. 

TSK’de yıllar önce FETÖ soruşturması başlatan, bu nedenle uzun süre hapis yatan emekli Askeri Hakim Ahmet Zeki Üçok, Gerçek Gündem’den Sami Menteş'e yaptığı açıklamada, AKP’nin 15 Temmuz’dan sonra kendisini korumaya almak için bir strateji geliştirdiği görüşünde. 

"AKP YA DA CEMAAT REFERANSLARI OLMAYAN KİMSEYİ ALMADILAR"

Üçok, “Hükümet, kendisine karşı Silahlı Kuvvetler’den darbe girişimi olunca, bir tür savunma mekanizması geliştirdi. Bunlardan birisi de Yüksek Askeri Şura’nın yapısını 4 asker 8 sivil şeklinde değiştirmek oldu. Yine TSK’da Askeri Okulları, Harp Okullarını kapattı. Dışarıdan personel almaya başladı. Tabi bütün bu alımlarda kendisine zarar vermeyeceğini düşündüğü, kendisine yakın kişileri seçmeye başladı. Özellikle de bütün askeri okullara girişlerde AK Parti referansı ya da çeşitli cemaatlerin referansları olmayan hiç kimseyi almadılar TSK’ye” ifadelerini kullandı. 

Yaşananlara hafife almamak gerektiğini vurgulayan Üçok, TSK’ye 15 Temmuz’dan sonra alınan kişilere dair çarpıcı açıklamalarda bulundu: 

"15 TEMMUZ SONRASI 16-17 BİNİ DIŞARIDAN ALMA"

15 Temmuz sonrası; şu anda mevcut yaklaşık 25-26 bin subayımız var. Bunların yaklaşık olarak 16-17 bini dışarıdan alma. Yani TSK subaylarının yüzde 60’ı üniversitelerden referanslarla alınma. 

"UZMAN ÇAVUŞLARIN YÜZDE 70'İ 15 TEMMUZ SONRASI ALINDI"

Astsubayların yüzde 30’u bu şekilde. Uzman çavuşların, yüzde 70’i 15 Temmuz sonrası alındı. 

"EN ETKİLİ TARİKAT KİMS ONUN ADAMLARI TERFİ ETTİ"

Tabi bu süreçlerde AK Parti açısında en etkili tarikat kimse, onun adamları terfi etti, onun adamları TSK’ye girdi.  Bu dönemde göreve başlama ya da terfi kriterlerden bir tanesi de FETÖ’cü olmamaktı. Bir tanesi de A cemaatine, B cemaatine üyesi olmaktı.

Üçok, "Peki, TSK’ye yeni alınanlar, Silahlı Kuvvetleri nasıl etkiledi?" sorusuna yanıt verdi. Emekli Askeri Hakim Ahmet Zeki Üçok, TSK içerisinde tarikat yapılanmalarının ayyuka çıktığını belirtti. Üçok, askeri okullarda ve TSK bünyesinde yaşananlardan örnekler aktardı:

"NAMAZI BENİM İMAMIM KILDIRACAK DİYE CEMAAT KAVGASI YAPTILAR"

Harp Okulu’nda Cuma günleri camide ‘Namazı benim imamım kıldıracak’ diye Harp Okulu öğrencileri cemaat kavgası yaptılar. Yine Kayseri’de yeşil-mavi takkeliler ayrı bir yerde Cuma namazı kılmaya kalktılar. Komutanlığa kadar yansıdı bu olay. 

"ASKERİN BİRİ TSK LOJMANLARINDA CÜBBEYLE DOLAŞMAYA KALKTI"
 
Yine askerin biri TSK lojmanlarında cübbeyle dolaşmaya kalktı. Yine astsubay ‘sakal bırakacağım peygamberimizin sünneti’ diye sakal bırakıp resmi üniformayla gezmeye kalktı…

FETÖ’yle mücadele konusunda sık sık ‘At izi it izine karışmış’ yorumları yapılıyor. Ahmet Zeki Üçok, bu yorumlara karşı çıkarak şu açıklamayı yaptı: 

"AT İZİYLE İT İZİ HİÇ BİRBİRİNE BENZEMEZ"

At iziyle it izi hiç birbirine benzemez. Eğer görmezseniz, görmek istemezseniz, at iziyle it izini karıştırırsınız. Burada, izler birbirine karışmadı. Bu bilinçli olarak yapılmış bir şey. Birçok kişinin mevcut pozisyonları görmezden gelindi.