Türk-İş'ten flaş çağrı: "Asgari ücretle bir ay geçinsinler de görelim"

Türk-İş'ten flaş çağrı: "Asgari ücretle bir ay geçinsinler de görelim"

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin artan enflasyon karşısında ezilmesine dikkat çekerek, "Bunu diyenler o ücretle bir ay geçinsinler de görelim" ifadelerini kullandı.

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin artan enflasyon karşısında ezilmesine dikkat çekerek, "Bunu diyenler o ücretle bir ay geçinsinler de görelim" ifadelerini kullandı.

İşçi, işveren ve hükümet yetkililerinin bir araya geldiği Ortak Paylaşım Forumu’nda konuşan Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretin artan enflasyon karşısında ezilmesine dikkat çekerek, "Bunu diyenler o ücretle bir ay geçinsinler de görelim" ifadelerini kullandı.

Türkiye’de sendikal örgütlenme başta olmak üzere çalışma hayatını yakından ilgilendiren kanun ve mevzuatların özgürlükleri kısıtladığını belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin, “Türkiye’de örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan mevzuatlar ortadan kaldırılmalı. Bizim sendikalar kanunumuz, toplu sözleşme ve iş kanunlarımız çok eski ve bu nedenle kısıtlayıcı. Bu ortadan kaldırmak için çalışma içindeyiz” dedi. Bilgin, Bakanlık olarak önümüzdeki günlerde uygulamaya koyacakları ‘Beyaz Bayrak’ uygulaması ile ilgili de, “Biz bakanlık olarak örgütlü işyerlerine beyaz bayrak uygulaması başlatacağız. Bu durum da kayıt dışı istihdam ile mücadele de önümüzü açacak” dedi.

“GÜVENCELİ ESNEK ÇALIŞMA İSTİYORUZ”
Forumun açılış konuşmasını gerçekleştiren TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akyol, iki gün sürecek forumun ana hatları ile ilgili bilgi verdi. Pandemi ile çalışma hayatımızda yer tutmaya başlayan esnek çalışma ile ilgili de konuşan Akyol, “Uzaktan çalışmanın, esnek çalışmanın önünü açmalıyız. Eğer bunu başarabilirsek 1,5 milyon gence istihdama dahil edebiliriz. Ancak burada üzerinde durduğumuz en önemli konu güvenceli esnek çalışma olmalıdır” dedi. Kayıt dışı istihdamın da Türkiye’deki çalışma hayatında büyük bir kara delik olduğunu vurgulayan Akyol, “Bu sorun çözülürse 4,5 milyon kayıt dışı çalışan kayıtlı hale gelir. Türkiye’nin 80 milyar TL vergi kaybı ortadan kalkar” ifadelerini kullandı.

ATALAY: “SENDİKASIZ İŞÇİLER PANDEMİNİN YÜKÜNÜ ÇEKTİ”
Hak-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan ise “Kayıtlı işçi çalıştıran işverenler ile aramızda uyumun olduğu en önemli konu kayıt dışılık ile mücadele. Kayıt dışı istihdam gelir dağılımında azalmaya neden oluyor. Kayıt dışı işyerlerinde işçi ölümlerinin oranı artıyor. Tüm bu nedenleri göz önüne aldığımızda kayıt dışı istihdam ülkemize yakışmıyor ve buna karşı mücadeleyi hem işçi hem işveren hem de hükümet olarak artırmalıyız” açıklamasında bulundu. Sendikal örgütlülüğün pandemi döneminde işçileri koruma kalkanı altına alındığını belirten Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Sendikalı olan işçiler ve işyerleri pandemi de büyük sıkıntılar çekmedi ama 15 milyona yakın sendikasız işçi büyük sorunlar ile karşı karşıya kaldı. Hem iş yükleri arttı hem de gelirleri azaldı” diyerek sendikalaşma konusunda yaşanan yetersizliğe dikkat çekti.

“ASGARİ ÜCRETLE 10 GÜN GEÇİNEMEZSİN”
Ülkemizde 10 milyona yakın asgari ücretlinin ekonomideki kötü gidiş karşısında büyük zorluklar çektiğini belirten ve bu çalışanların gelirlerini artırmak gerektiğini ifade eden Atalay, şunları kaydetti: “Asgari ücret yükselirse batarız diyorlar. Bunu diyenler o ücretle bir ay geçinsinler de görelim. İşçiye verilen asgari ücret ile işçi on gün bile geçinemiyor. Buna son verilmeli. İşçinin yüzünü güldürecek bir seviyeye çekilmeli.”

“ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ”
Gıda fiyatlarında yaşanan artış ile ilgili de dikkat çeken açıklamalarda bulunan Atalay, “Tarlada bir lira olan ürün rafta on liraya satılıyor. Bunun böyle olmasında aracıların, hükümetin herkesin payı var ama sadece üreticinin payı yok. Üretici korunmalı, desteklenmeli. Tarım olmadan sanayi olmaz. Üretim olmadan tüketim olmaz. Kıtlık döneminde çelik, beton yenmez. Domates yenir. Bu nedenle üreticiyi destekleyen politikalar hayata geçirilmeli” ifadelerini kullandı.