Türken'e aktarılan paralar ABD'li siyasetçilere mi gidiyor? Vakıf yöneticisinden YPG'li kadınlara sempati duyan Clinton'a bağış!

Türken'e aktarılan paralar ABD'li siyasetçilere mi gidiyor? Vakıf yöneticisinden YPG'li kadınlara sempati duyan Clinton'a bağış!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun isim vermeden işaret ettiği Turken Vakfı'nın yöneticilerinin lobi faaliyetleri için ABD'li politikacılara bağış yaptığı belirtildi.

DW Türkçe’den Pelin Ünker’in haberine göre; TURKEN yöneticileri, ABD’li siyasetçilere bağış yaptı. 

Bağış yapılan Amerikalı siyasetçiler arasında terör örgütü PKK'nın Suriye kolu olan YPG'ye olumlu bakan Hillary Clinton da yer alıyor.

YPG'YE SICAK BAKAN HILLARY CLINTON'A DA BAĞIŞ YAPILMIŞ

ABD'nin eski dışişleri bakanı Hillary Clinton ile kızı Chelsea Clinton'ın prodüksiyon şirketi, Suriye'nin Kobani kentindeki YPG'nin YPJ kolundaki kadınların hikayesini anlatan bir kitabın dizi haklarını satın aldığı kaydedildi. Clinton, "Bu inanılmaz kadınların hikâyesini anlatmaya yardım ettiğim için çok heyecanlıyım ifadelerini kullanmıştı.

 

 

CLİNTON 2016'DA NELER SÖYLEMİŞTİ?

Hillary Clinton, 2016'daki başkanlık seçim kampanyası sırasında "Kürtler bizim Irak ve Suriye'de en iyi ortaklarımız oldu. IŞİD'i Irak'tan attıktan sonra Rakka'yı da almamızın en kısa yolu Kürt ve Arap savaşçıların sahada olmasıdır, bu sebeple gerekli askeri teçhizatları olmalı." da demişti.

DW Türkçe'nin ulaştığı belgeye göre Turken Foundation Inc Mali İşler Sorumlusu Memiş Yetim, ABD'de başkanlık seçimi için yarışan Demokrat Parti adayı eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın seçim kampanyası için 5 bin 400 dolar bağışta bulundu. Yetim, Clinton'ın yanı sıra New York belediye başkanlığı seçimini kazanan Demokratların adayı eski polis memuru Eric Adams'ın kampanyasına da 2 bin dolar bağış yaptı. Kayıt belgesi Memiş Yetim'in ABD'nin Demokrat Partili Kongre üyesi Gregory W. Meeks için 1000 dolar, New Jersey eyaletine bağlı Chatham bölgesinin Belediye Başkanlığı sonrasında New Jersey Morris Bölge Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen Türk asıllı Amerikan vatandaşı Tayfun Selen için 5 bin 800 dolar bağış yaptığını gösteriyor.

FARA kayıt belgesi, Turken Foundation Inc'nin Yönetim Kurulu Başkanı Behram Turan'ın da Eric Adams için 2 bin, Tayfun Selen için 500 dolar bağış yaptığına işaret ediyor.

ABD'DE SİYASETÇİLERE NEDEN BAĞIŞ YAPILIYOR?

ABD yasalarına göre FARA'ya tescil ettirilen vakıfların yöneticilerinin tescil tarihinden 60 gün öncesine kadar kendi fonlarından bir seçim kampanyası, kongre veya kurultayla bağlantılı olarak herhangi bir siyasi makama bağışta bulunup bulunmadıklarını ibraz etmeleri gerekiyor.

ABD seçimlerinde kampanya finansman araçlarından biri olan bağışlar, önemli isimlere erişim imkanı da sağlıyor. Seçim kampanyalarında 200 dolardan yüksek bağış yapanlar büyük bireysel bağışçılar olarak nitelendiriliyor.