Türkiye 2014'ten beri 35 bin ÖSO teröristine maaş vermiş

Türkiye 2014'ten beri 35 bin ÖSO teröristine maaş vermiş

NYR Daily'de yer alan Elizabeth Tsurkov, “Kim bu Türkiye’ye yardım eden savaşçılar?”başlıklı dikkat çekici bir haber yazdı.

NYR Daily’e yazan Elizabeth Tsurkov “Kim bu Türkiye’ye yardım eden savaşçılar?” sorusuna ilişkin oluşturduğu araştırma yazısında, Türkiye’nin Özgür Suriye Ordusu üyeleri ile birlikte burada yaklaşık 35 bin kişiye maaş ödediğini ve ücretin en düşük olduğu zamanda dahi ayda en az 11 milyon TL ödeme yapıldığını ileri sürdü.

2014’ten bu yana SMO’da yer alan savaşçılarla iletişim içerisinde olduğunu belirten Tsurkov, bir çoğunun kendini “Türkiye çıkarları adına savaşa itilmiş” hissettiğini yazdı. Çoğunluğu Sünni Araplardan oluşan bu gruba bazılarının yağma ve hırsızlık için katıldığını belirten Tsurkov, böyle motivasyonları olmayanların ise her geçen gün artan şekilde “Türkiye’nin çıkarlarının kendi düşleri ve umutları ile örtüşmediğini” fark ettiklerini aktardı.

CIA’İN YERİNİ TÜRKİYE DEVRALDI”

Euronews’in haberine göre daha önce Levant Cephesi ve Hamza Tugayı gibi fraksiyonlara ‘Timber Sycamore’ kod adlı bir CIA programı çatısı altında direniş için savunma eğitimi ve ekipman sağlandığını anlatan Tsurkov, programın 2015’te başarısızlıkla sonuçlandığını 2017’de de sonlandırıldığını belirterek 2016’dan itibaren bu savaşçılara yapılan maaş ödemelerini Türkiye’nin devraldığını belirtiyor.

Bu noktadan sonra ÖSO oluşturan fraksiyonlarda sayıların arttığı, yüzlerden binlere çıktığı kaydediliyor. Bununla birlikte Ahrar el-Şarkiya ve Ceyş el-İslam gibi fraksiyonların hiçbir zaman batı desteği almaktan hoşnut olmadıklarına dikkat çekiliyor.

AYDA 300 DOLAR MAAŞ

İddiaya göre Türkiye ‘Fırat Kalkanı’ operasyonu öncesi savaşçılara aylık 300 dolara denk gelen Türk Lirası şeklinde oluyordu ancak zamanla maaşlar düştü. 2019’un başında 100 dolara denk gelen TL’ye kadar inen ödemeler her iki ayda bir yapılmaya başlandı.

Ayda 50 dolarla geçinemeyen savaşçılar ya yakınlarından borç almaya ya da yağma ve hırsızlık gibi suçlar işlemeye başladı. Tsurkov el-Mu’tasım fraksiyonunda komutan seviyesindekiler ile görüştüğünde onların ayda 300 dolara denk TL almaya devam ettiklerini öğrenmiş.

35 bin savaşçı ve en düşük aylık ücret 50 dolara denk olacak şekilde TL cinsinden hesaplandığında bu aylık en az 11 milyon TL’ye denk geliyor.

Bugün Türkiye’nin kontrolü altında olan bölgelerde Ankara sadece ÖSO üyelerinin değil buralardaki yerel meclis üyelerinin, öğretmenlerin, doktorların, yerel polisin ve askeri polisin de maaşlarını ödüyor.