Türkiye-Almanya arasında gerilim! Türk Büyükelçi Dışişleri’ne çağrıldı

Türkiye-Almanya arasında gerilim! Türk Büyükelçi Dışişleri’ne çağrıldı

Gezi Davası’nda çıkan kararla ağırlaştırılmış müebbet cezası alan Osman Kavala konusu ile ilgili Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı. Yaşanan olaya Türkiye’den tepki gecikmedi.

Gezi Davası'nda Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesi üzerine Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen, Almanya Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Alman hükümetinin Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması çağrısının yinelediği ifade edildi ve diğer Avrupa Birliği ülkelerine de benzer şekilde Türkiye hükümetine bu beklentinin iletilmesi çağrısı yaptıkları aktarıldı.

“DERHAL SERBESET BIRAKILMASINI BEKLİYORUZ”

Alman Dışişleri’nden yapılan açıklamada ayrıca, “Kavala'nın derhal serbest bırakılmasını bekliyoruz. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu konuda Türkiye'yi bağlayıcı şekilde yükümlülük altına almıştır” diye konuştu.

Türk Büyükelçinin, Almanya Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmasına ilişkin Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan tepki gecikmedi. Bakan Bozdağ, Almanya’nın tutumunun Türkiye'nin içişlerine açık bir müdahale girişimi olduğunu söyledi.

“TÜRKİYE’NİN İÇİŞLERİNE AÇIK BİR MÜDAHALE GİRİŞİMİ”

Twitter'dan yaptığı açıklamayla yaşanan duruma tepki gösteren Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, şunları söyledi:

''Ülkemizde görülmekte olan bir dava ile ilgili Berlin Büyükelçimizin Almanya Dışişleri Bakanlığı’na çağrılması, Türkiye’nin içişlerine açık bir müdahale girişimidir. Almanya dahil hiçbir ülkenin Türkiye’nin içişlerine müdahale girişimi hakkı da haddi de değildir.''

KISASA KISAS

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın, Osman Kavala davasıyla ilgili olarak Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'i çağırması üzerine, Ankara’daki Almanya Büyükelçisi Jürgen Schulz Dışişleri Bakanlığına çağrıldı.