Türkiye, imkanı olmasına rağmen yangınlara neden yalnızca 2 uçakla müdahale ediyor?

Türkiye, imkanı olmasına rağmen yangınlara neden yalnızca 2 uçakla müdahale ediyor?

Manavgat başta olmak üzere, Kayseri, Mersin, Uşak ve Adana'da yürekleri ağza getiren yangınların etkisi sürmeye devam ediyor...

Antalya'nın Manavgat ilçesinde yerleşim yerlerine kadar ilerleyen orman yangını henüz kontrol altına alınmadan Osmaniye, Adana, Kayseri, Uşak ve Mersin'de de yangın çıktı.

 

650x344-son-dakika-antalya-manavgat-alev-alev-yaniyor-kabus-15-yil-oncesini-hatirlatti-1627481197260.jpg

KAÇ ADET YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞIMIZ VAR?

Türkiye Cumhuriyeti'nde şu ana dek Türk Hava Kurumu'na (THK) ait 9 adet yangın söndürme uçağı bulunduğu, bunların dışında zaman zaman yangınlara İHA’larla da müdahalede bulunulduğu biliniyor.

Kamov 32 çift ana motorlu ve 12 bin 700 kilo kalkış ağırlığı bulunan yangın helikopterinin, 3,5 ton su atabilme özelliği bulunuyor.

Türkiye, Rusya'dan 1 Temmuz 2021 tarihinde 2 adet yangın söndürme uçağını 01 Temmuz-31 Ekim tarihleri arası (123 gün) kiraladı. Söz konusu uçaklardan biri Çanakkale'deyken diğeri Muğla'da bulunuyor.

 

whatsapp-image-2021-07-29-at-12-19-13.jpeg

 

Türk Hava Kurumu (THK) 'nun sahip olduğu 9 adet yangın söndürme uçağından ise 5 tanesinin çalışır vaziyette olduğu biliniyor. THK’nın Rusya'dan acil durumlar için aldığı bu uçaklar günlük 1,3 milyona yangın söndürme uçağı kiralanmıştı. Bu yangın söndürme uçaklarının Rusya'dan günlük 1,3 milyona yangın söndürme uçağı kiralandığı ortaya çıkmıştı.

 

1582540018352-ghjjhkjk.jpg

 

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, "THK’nın yangın uçaklarını hangarda çürütüp Rusya’dan günlük 1,3 milyona yangın söndürme uçağı kirala. Parasını da ödeme. Uçmasınlar. Kıbrıs’a ise şatafatla 8 uçakla git. Manavgat yanıyor ve sadece 2 uçakla müdahale ediliyor. Bunu da yaparsa anca AKP yapar. Görevini yerine getiremeyen Pakdemirli derhal istifa etmelidir.” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

 

152363.jpg

 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yangınlara ilişkin "Manavgat’ta 4 farklı noktada çıkan yangına 1 İHA, 2 uçak, 19 helikopter, 192 arazöz, 30 iş makinası, 960 personel, 30 su ikmal aracıyla müdahale ediyoruz. Maalesef bir arazözümüzün devrilmesi sonucunda bir arkadaşımız ağır yaralandı." şeklinde bir açıklamada bulundu.

 

 

whatsapp-image-2021-07-29-at-13-42-11.jpeg

 

Biz de Yurt Gazetesi olarak soruyoruz: "Bu kadar büyük bir yangına imkanımız olduğu halde neden 2 uçakla müdahale ediyoruz?"

 

YANGINLARDA SON DURUM NE?

Edinilen son bilgilere göre; Manavgat’ta şu ana kadar böyle bir yangının görülmezken 4 ayrı bölgede yangının devam ettiği aktarıldı. Bütün itfaiye ekiplerinin alevleri söndürebilmek adına yoğun bir çaba gösterdi. Yeniköy, Evrenseki, Bahçelievler, Sarılar mahalleleri boşaltılırken 19 helikopter ve 30'un üzerinde itfaiye aracı ile yangına müdahalede bulunuldu.

 

 

OSMANİYE

Osmaniye'nin Karacalar köyünde çıkan orman yangınına havanın kararmasından dolayı havadan müdahaleye ara verilirken, yangına karadan müdahale devam ediyor. Yangının yakınındaki yerleşim yerlerindeki vatandaşlar şehir merkezine indi.

 

osmaniye-yangin-aa-1625648.jpg

ADANA

Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Kızlarsekisi Hüsemli mevkiinde akşam saatlerinde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına Kozan Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri ve çok sayıda itfaiye ekibi müdahale ediyor. Yangının rüzgarla birlikte geniş alanda etkisini sürdürüyor.

 

650x344-adana-ve-osmaniyede-orman-yangini-bazi-evler-bosaltildi-1627505987653.jpg

MERSİN  

Mersin'in Aydıncık ilçesine bağlı Pembecik ve Bozyazı ilçesinin Kötekler mahallelerindeki ormanlık alanlarda, öğle saatlerinde, henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. İhbar üzerine söndürme helikopteri, arazöz ve iş makineleri ile bölgeye yönlendirilen orman işçileri, yangına müdahale etmeye başladı. Yangını kontrol altına alma çalışmaları, karadan devam ediyor.

 

mers-16-9-1627545411.jpg

UŞAK  

Uşak'ta iki farklı iş yerinin yanında çıkan yangın paniğe neden oldu. Yangın 4 itfaiye ekibinin titiz çalışması sonucunda iş yerlerine sıçramadan söndürüldü. Uşak'ta Nuri Şeker caddesi üzerinden bulunan iki farklı iş yeri yanında bulunan otluk alanda, henüz bilinmeyen sebepten yangın çıktı. Kısa sürede büyüyerek iş yerlerine sıçrama ihtimali olan yangına ihbar üzerine çok sayıda itfaiye ekibi ve polis sevk edildi. İtfaiyenin çalışmaları sonucunda yangın iş yerlerine sıçramadan söndürüldü.

basliksiz-2-16-9-1566665898.jpg

 

KAYSERİ  

Kayseri'nin Yahyalı ilçesinde çıkan orman yangını, ekipler tarafından söndürülmeye çalışılıyor. Kapuzbaşı ve Ulupınar mahalleleri arasındaki ormanlık alanda öğle saatlerinde yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen alevleri görenler, durumu jandarma ve itfaiye ekiplerine bildirdi. İhbar üzerine olay yerine Yahyalı Orman Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Ormanlık alana gelen ekipler, yangını söndürmek için çalışma başlattı. Ekiplerin yangını söndürme çalışması sürüyor. Jandarma, olayla ilgili inceleme başlattı.

kayseride-yangin-sondurme-calismalari-suruyor.jpg