Türkiye yaz aylarında çıkan yangınlara hazır mı?

Türkiye yaz aylarında çıkan yangınlara hazır mı?

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, "39 olan helikopter sayımızı 55'e, uçak sayımızı 3'ten 20'ye, İHA sayımızı 4'ten 8'e yükselttik" ifadelerini kullandı.

Türkiye geçtiğimiz yıl çıkan yangınlarla boğuşmuş ve yangın söndürme uçağındaki eksiklik nedeniyle büyük tartışmalar meydana gelmişti.

Kavurucu yaz ayları yaklaşırken vatandaşın aklında "Bu yaz ne olacak? Türkiye yangınlara hazır mı?" soruları geldi.

Bu sorulara yanıt Orman Yangını Hazırlıkları Değerlendirme Toplantısı'nda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'den geldi. Bakan Kirişçi şunları söyledi:

"HAVA GÜCÜ HAZIRLIKLARIMIZ TAMDIR"

"Bu yıl orman yangınlarıyla mücadelede özellikle teknoloji yoğunluklu bir strateji çerçevesinde gerçekleşecektir. Yangınlara karşı hava ve kara gücümüzü daha da güçlendiriyoruz. 39 olan helikopter sayımızı 55'e, uçak sayımızı 3'ten 20'ye, İHA sayımızı 4'ten 8'e yükselttik. Rezerv güç olarak 25 helikopter, 2 uçak ve 1 İHA hazırda beklemektedir. Yani hava gücü olarak hazırlıklarımız tamdır."

"MÜDAHALE EKİPLERİNİ ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTIRDIK"

"Yangınların söndürülmesinde en önemli güç olan karadan müdahale ekiplerini de önemli ölçüde artırdık. Orman teşkilatı başta olmak üzere, jandarma, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlarımıza yangınlara karşı eğitim verdik. Bu eğitimlere 21 bin teşkilat mensubumuzun yanı sıra 20 bin askeri personel ve 100 binin üzerinde gönüllü vatandaşımız katıldı. Yeni katılacak 5 bin işçi, 283 mühendis ve bin 500 orman muhafaza memuru ile ekiplerimizi daha da güçlendiriyoruz"

YANGIN GÖZETLEYEN İNSANSIZ KULELER

"Biz teknolojiyi etkin bir şekilde kullanıyoruz. Yapay zekanın kullanıldığı bu insansız kuleler, yangınları uzaktan algılayarak yangın yönetim merkezine aktarmaktadır. Ekipler bu veriler ışığında hızlıca hareket etmekte ve o yangını söndürmektedir. Son aylarda üzerinde çalışılan yangın karar sistemi de bizim yangınlara daha doğru şekilde müdahale etme imkanını sunmaktadır. Bu sistem sayesinde yangının seyri takip ediliyor ve muhtemel risk altındaki yerleşim yerleri önceden tespit edilerek gerekli tedbirler alınması sağlanıyor"

"YANGINLARIN ÇIKIŞ NEDENİ YÜZDE 88 ORANINDA İNSAN KAYNAKLIDIR"

"Orman yangınlarının çıkış nedeni yüzde 88 oranında insan kaynaklıdır. Buradaki kritik konu vatandaşımızın bilinçlendirilmesidir. İstatistikler bize yangınların çıkış nedeni olarak tarla faaliyetleri, anız yangını, bahçe temizliği, piknik ve çoban ateşi, çöplerin yakılması ve eski enerji nakil hatlarındaki arızaları göstermektedir. Demek ki insanların ormanları korumadaki hassasiyeti, büyük felaketlerin önüne geçmemizde önemli bir etkendir. Orman yangınlarını önlemek sadece orman teşkilatının değil, hepimizin vatandaşlık görevidir. Ormanlara dinlenme ve eğlenme maksadıyla giden vatandaşlarımıza sizler üzerinden çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen her bir vatandaşımız kendisini gönüllü bir orman bekçisi olarak görsün. Yangına sebebiyet verecek her türlü durumdan kaçınsın. Ayrıca ormanlara zarar verecek girişimleri fark ettiğinde ilgili makamlara haber versin"