
Uzaya bu bütçeyle mi gideceğiz? Mekiğin yakıtını karşılamaz!
Türkiye Uzay Ajansı’nın geçen yıl 61 milyon 293 bin lira olan bütçesinin, 2023 yılında 1 milyar 618 milyon 2 bin lira olması öngörüldü.
2023 bütçesi kanun teklifinin kurumlara ait ayrıntılı kitapçıkları TBMM’ye sunuldu.
UZAY BÜTÇESİ 1 MİLYAR 618 MİLYON 2 BİN TL
Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) geçen yıl 61 milyon 293 bin lira olan bütçesinin, 2023 yılında 1 milyar 618 milyon 2 bin lira olması öngörüldü. 2023 yılı bütçe teklifine göre ajansa ayrılan ödenek yüzde 2 bin 539 artacak.
Türkiye Uzay Ajansı'na ayrılan bütçe tartışmalara neden olurken, bütçenin az olduğuna yönelik eleştiriler de peşi sıra geldi.
DİYANET'İN BÜTÇESİ UZAY AJANSINI SOLLADI
Diyanet İşleri Başkanlığı 2023 yılı bütçe teklifine göre, Diyanet'e yüzde 123 artış yapılarak önümüzdeki yılın ödeneği için 35 milyar 910 milyon 653 bin TL ayrıldı. Türkiye Uzay Ajansı'na ise 1 milyar 618 milyon 2 bin TL.
Webtekno'da yer alan habere göre, uzay mekikleri bugüne kadar 135 kez kalkış yaptı. Her bir kalkışın maliyeti 1,5 milyar dolardan fazlaydı. O nedenle uzay mekiği programı, 2011 yılındaki son görevle kapatıldı ve yerine SLS getirildi.
TUA, NASA'DAN UCUZ SPACE X'İN DAHİ KAT BE KAT GERİSİNDE
SpaceX'in bugüne kadar Ar-Ge dahil yaklaşık 1 milyar dolar harcadığı belirtilen Falcon Heavy roketinin fırlatılması 90 milyon dolarlık maliyeti beraberinde getirirken, şirketin internet sitesinde kullandığı "Makul indirimler mevcuttur" ibaresi uzay taşımacılığı sektöründe NASA gibi devlet kurumlarının yerini özel şirketlerin almaya başladığını ortaya koydu.
90 MİLYON DOLARLIK MALİYET
SpaceX firması tarafından uzaya başarıyla fırlatılan dünyanın en güçlü ticari roketi Falcon Heavy, yeniden kullanılabilir roket parçaları ise, ağır yük taşıma kapasitesi ve 90 milyon dolarlık nispeten ucuz maliyetiyle uzay teknolojisinde yeni bir dönem başlattı.
BU BÜTÇEYLE EVRENİN DERİNLİKLERİNDE NASIL ARAŞTIRMA YAPILACAK?
NASA ve SpaceX maliyetleri göz önünde bulundurulduğunda TUA'da bir mekiğin nasıl kaldırılacağı, uzaya nasıl gidileceği ve evrenin derinliklerinde araştırmanın nasıl yapılacağı akıllarda soru işaretleri oluşturdu.