Van’da keşfedilen bitkiye 'Kürdistan' ismi verildi

Van’da keşfedilen bitkiye 'Kürdistan' ismi verildi

Rusya Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı ile Van’da keşfettikleri bitki türüne, “Seseli kurdistanicum” ismi verildi.

Cumhuriyet’in haberine göre,Rusya Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesi’den Dr. Dmitry Lyskov, Ivan Kroupsky, Tahir Samigullin ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden Araştırma Görevlisi Dr. Mehmet Fırat, Van’da yeni bir bitki türü keşfetti.

Araştırmacılar, yeni keşfettikleri bitki türünün ayrıntılarını uluslararası botanik ve mikoloji dergisi olan “Nordic Journal of Botany” adlı dergide yayımladı.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi adresini de taşıyan “Seseli kurdistanicum (Apiaceae), a new species from Van Province, eastern Turkey” adlı makalede, söz konusu türün “seseli leptocladum” adlı bitkiyle yakından ilişkili olduğu belirtildi.

seseli-kurdistanicum-a-umbels-b-bracts-c-flowers-d-bracteoles-e-basal.webp

Araştırmacıların, keşfedilen yeni bitkiye “Seseli Kurdistanicum” adını vermesi ise dikkat çekti. Araştırmacılardan biri olan Fırat, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitim Bölümü, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı’nda görev yapıyor. Fırat’ın AKP’nin kurucularından ve eski HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat’ın kuzeni olduğu öğrenildi.