Vatan yazarı: 'Medyanın gücü iktidardan yana'

Vatan yazarı: 'Medyanın gücü iktidardan yana'

Güngör Mengi, iktidar partisinin, tüm seçim çalışmalarında diğerlerine göre avantajlı durumda olduğunu belirterek, “Tüm partiler seçim beyannamelerinde demokrasi, adalet, eşitlik sözü verdiler ama halihazırda eşitsiz bir durum var” dedi. RTÜK’ten iki üyenin YSK’ya bu nedenle yaptığı başvuruda, TRT Genel Müdürü’nün derhal görevden alınması istendi.

Vatan Gazetesi yazarı Güngör Mengi, RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve İsmet Demirdöğen’in, devlet televizyonu TRT’nin yasaya aykırı yayın yaptığı gerekçesiyle YSK’ya başvurduklarını, kurumun sadece bir siyasi parti ve onun adayına, diğerlerine göre adaletsiz, eşitliğe aykırı şekilde yer vermesini gerekçe olarak gösterdiklerini aktardı. Mengi de, muhalefetin ve cumhurbaşkanı adaylarının, medyada eşit şekilde yer alamadığını belirtti.

Mengi. “Eşit şartlarda seçim” başlığıyla yayımlanan yazısında, seçime bir aydan kısa bir süre kala adayların ve partilerin propaganda çalışmalarının hız kazandığını belirterek, medyada yer almanın aday ve partilere büyük yararlar sağladığını ifade etti.

İktidar partisinin, tüm seçim çalışmalarında diğerlerine göre avantajlı durumda olduğunu aktaran Mengi, “Devletin imkanları ve medyanın gücü onlardan yana. Tüm partiler seçim beyannamelerinde demokrasi, adalet, eşitlik sözü verdiler ama halihazırda eşitsiz bir durum var. Muhalefet partileri ve cumhurbaşkanı adayları medyada da eşit şekilde yer alamıyor” dedi. Mengi, şunları yazdı:

RTÜK’TEN ŞİKAYET

“Bu durum Radyo Televizyon Üst Kurul’unun bazı üyelerinin de tepkisiyle karşılaşmış. RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve İsmet Demirdöğen, devlet televizyonu TRT’nin yasaya aykırı yayın yaptığı gerekçesiyle YSK’ya başvurmuş.

TRT’nin yalnız bir siyasi parti ile onun genel başkanı ve cumhurbaşkanı adayına diğerlerine göre adaletsiz, eşitliğe aykırı biçimde yer verdiğini bildirmişler.

Başvuruda “Demokrasisi gelişmiş ülkelerde kamusal yayıncılık tüm yurttaşlara eşit mesafededir, haber alma hakkına saygılıdır” deniyor.

‘TRT GENEL MÜDÜRÜ DERHAL GÖREVDEN ALINSIN’

YSK’nın belirlediği ilkelere uyulmamasının tamamen TRT’nin sorumluluğu olduğu, yerine getirilmeyen yükümlülüğün yaptırımının YSK tarafından karara bağlanması isteniyor.

Bu yaptırımın, Türkiye Radyo Televizyon Kanunu’na göre “TRT Genel Müdürü’nün görevden alınması” olduğunu belirten iki RTÜK üyesi; İbrahim Eren’in derhal görevden alınmasını istemiş.

KAMUSAL YAYINCILIK

Kamu hizmeti yayıncılığı, halk için yapılan ve halk tarafından finanse edilen yayıncılıktır.

Bu nedenle de amacı ve sorumluluğu, RTÜK üyelerinin vurguladığı gibi; halkın tüm kesimlerinin tercihlerine eşit uzaklıkta olmasıdır. Demokratik iletişim özgürlüğünün sağlanabilmesi için siyasal iktidarlardan bağımsız, özerk olması şarttır.

Kamusal yayın organları, toplumun demokrasi beklentilerini karşılamalıdır.

Oysa TRT bunun aksine her iktidar döneminde siyasi güce bağımlı olmuştur. Onlarca yıldır tartışılan “özerk” yapısından giderek uzaklaşmış, tarafsız yayıncılığına olan güveni yitirmiştir.

‘AGİT GÖZLEMCİLERİNİN SEÇİM RAPORLARI’

Bilindiği gibi Avrupa Parlamentosu Türkiye’nin AB’ye üyelik müzakerelerini 6 Temmuz 2017’de askıya aldı. Bunda 16 Nisan Anayasa Değişikliği’nin önemli rolü var ama genel olarak konu demokrasi eksiklerimizdir.

Nitekim seçim beyannamelerindeki “daha çok demokrasi” vaatleri de bunu gösteriyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın gözlemcileriyle çıkardığı seçim raporlarında, seçim sürecindeki “eşitsizlikler” de bulunuyor.

24 Haziran seçimleri öncesi medyanın, özellikle devlet televizyonu TRT’nin tüm partilere ve adaylara eşit süre tanıması, bir kez daha olumsuz rapor verilmesini önler. TRT, kamu yayıncılığının şartlarını sağlamalıdır.”