Yangın mağduru vatandaşlara ücretsiz psikolojik destek

Yangın mağduru vatandaşlara ücretsiz psikolojik destek

Günlerdir Türkiye yangınlarla boğuşurken binlerce vatandaşın ev,araba ve hayvan kaybı sürüyor...

Yangın mağduru yurttaşlar bir taraftan sıcağın etkisi, bir taraftan da kayıplar ve kaygılar nedeniyle sinir krizleri geçiriyor. Psikolojik destek için kullanılan online platform Danışan App, yangından etkilenen yurttaşlara ücretsiz terapi desteği sağlayacağını duyurdu. Bilişim Uzmanı Ali Faik Bacınoğlu uygulamayı KRT Web'e anlattı.

Yangınlarla mücadelede bir hafta geride kaldı. 5 ilde 14 noktada söndürme çalışmaları devam ediyor. Antalya ve Muğla'da facianın boyutu çok büyük. Binlerce yurttaş evini, arabasını, hayvanlarını kaybetti, köy ve mahalleler boşaltıldı, 9 yurttaş yangınlar nedeniyle hayatını kaybetti. Türkiye'nin dört bir tarafından yurttaşlar elini taşın altına koydu, yangın bölgelerine yardım kampanyaları başlatıldı.

Yangın mağduru yurttaşlara sadece maddi yardım değil psikolojik yardım için de adımlar atıldı. Psikolojik destek için kullanılan online platform Danışan App, yangından etkilenen yurttaşlara yönelik ücretsiz terapi desteği sağlayacağını duyurdu. Danışan App projesinin mimarlarından Bilişim Uzmanı Ali Faik Bacınoğlu, yaşanan travmaları atlatmada yurttaşların yanında olduklarını söyledi, uygulama hakkında bilgi verdi.

Bacınoğlu, afet eğitimi almış psikolog ve psikiyatristler tarafından yurttaşlara destek verileceğini belirtti, öncelikle uygulamanın Apple Store ve Google Play'den indirilmesi gerektiğini söyledi.
Akıllı telefonu olmayan yurttaşların web sitesi üzerinden de randevu oluşturabileceğini söyleyen Bacınoğlu, "Tamamen ücretsiz şekilde afetzedeler yararlanabilecek. 22 tane hocamız online olarak bekliyorlar. Aralarında doçentler de var. Panik atak, anlık büyük kayıplar vermeye karşı uzmanlıkları olan, afet eğitimi almış hocalar. Her hangi bir afetzede bize bir profil açıp yazdığı zaman, en uygun hocaya yönlendiriyoruz. Seans oluşturuyoruz, bir görüşme odası açıyoruz. Afetzedeye seansla ilgili olarak SMS; ay, gün, saat şeklinde bildiriliyor. Seans zamanı geldiğinde uygulamada online olarak görüntülü şekilde terapi desteği sağlanıyor. Uygulamadan faydalanmak için isim-soyisim ve telefon numarası yeterli. Faydalanmak isteyen yurttaşların gerçek isimlerini vermelerine de gerek yok. Afetzedeler diledikleri gibi bu uygulamadan ücretsiz faydalanabilirler" ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgını ortaya çıktığında projeyi geliştirdiklerini ifade eden Bacınoğlu, "Online yapılabilen meslekleri bir çatı altında toplamayı planlıyoruz. Daha sonra veterinerlik, diyetisyenlik gibi meslek dalları da aplikasyona eklenecek" dedi.

 

Danışan App uygulamasını bu linkten indirebilirsiniz.