Yılbaşı kutlamalarına koronavirüs tedbiri!

Yılbaşı kutlamalarına koronavirüs tedbiri!

Yılbaşı yaklaşırken, kutlamaların nasıl yapılacağına dair kafasında soru işaretleri olan kişiler gözleri yapılacak olan açıklamaya çevirmişti. Konuyla ilgili açıklama Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan'dan geldi.

Yıllardır, hazırlığı aylar öncesinden süren yılbaşı kutlamaları bu yıl koronavirüs tedbirleri kapsamında seyir değiştirdi. Salgının daha fazla yayılmaması adına bazı tedbirlerin alınması üzerine yılbaşı kutlamaları da masaya yatırıldı. Çok geçmeden Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan'dan konu ile ilgili bir açıklama geldi.

yy.jpg

İlhan'ın önümüzdeki günlerde gelebilecek yeni kısıtlamaya ilişkin önemli tespit ve açıklamaları şu şekilde:

Prof. Dr. İlhan, 31 Aralık perşembe gününe denk gelen yılbaşı için sokağa çıkma kısıtlamasının alınabileceğini vurgulayarak, "Belki 31 Aralık'tan başlayıp 4 günlük bir kısıtlama söz konusu olabilir .Böylece yılbaşı nedeniyle toplumda insanların hareketliliği de azalmış olur, dışarıda bir araya gelme engellenmiş olur, ev içinde bir araya gelme engellenmiş olur. Bilindiği gibi Ramazan Bayramı'nda da aynı kısıtlamayı yapmıştık. Şimdi 4 gün daha bir kısıtlama ile koronavirüs enfeksiyonunın önü alınmaya çalışılabilir." açıklamasında bulundu.

yyy.jpg

Kısıtlama olsa dahi evlerde verilebilecek olası partilerden de söz eden Prof. Dr. İlhan, "Buradaki en büyük önlem öz sorumluluk. Şöyle bir şey oluyor; toplum cumartesi akşamdan bir araya geliyor, pazar günü de beraber oluyorlar, beraber dışarıda da sosyalleşiyorlar, pazar akşamı herkes evine gidiyor. Böyle olunca cumartesinin ardı sıra gelen 6-7-8'inci günlerde maalesef hasta sayısının arttığını gözlemliyoruz. Filyasyona bakıldığında evde bir araya gelmeden kaynaklanan hastaların olduğunu gözlemliyoruz. Toplum burada öz sorumluluk içinde olarak, olabildiğince çekirdek aile ile yaşamayı düşünmeli. Aşı da gelecek. Aşı ile birlikte mücadelenin daha da kuvvetleneceğini hepimiz biliyoruz. Bu yılbaşı için de geçerli" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. İlhan, insanların evlerde bir araya gelmemesi gerektiğine vurgu yaparak, "Evde insanlar bir araya gelmesin. Parti olsun olmasın, evde insanlar olabildiğince misafir kabul etmemesi gerekiyor. Zaman tam çekirdek aile olarak bir arada olma zamanı, onlar ile bir arada olma zamanı. Biz vatandaşlarımızın evde parti yapmalarını hiç önermiyoruz. Zorunluktan dolayı insanlar bir araya geleceklerse mutlaka içeriye temiz hava girmesi maske takılması ve mesafeye uyulması gerektiğini tekrar hatırlatalım. Yılbaşında kurallara uyulmazsa vakaların artıp artmayacağını değerlendiren İlhan, "O günleri görmek istemiyoruz. Çok ciddi bir hasta sayısı ile karşı karşıyayız. Hastanelerin yoğunluğunun artmasına izin vermemeliyiz. Vatandaşlarımızdan dikkat etmelerini istiyoruz" ifadesinde bulundu.

y.jpeg

 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yılbaşı kutlamaları ile ilgili açıklamalarda bulunurken alınacak tedbirlerden de bahsetti:

"Tehdit geçene kadar misafir kabulüne ara vermelerini özellikle rica ediyorum. Evlerde mevlüt, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya gelecekleri etkinlikler yapılamayacaktır. Cenaze namazları, yakınları dahil en fazla 30 kişi ile kılınacak, nikahlarda bu sayı da geçilmeyecektir.

Hafta içi her gün gece saat 21.00 ile sabah 05.00 arasında genel sokağa çıkma sınırlaması uygulanacaktır. Hafta sonları cuma akşamı 21.00'den Pazartesi sabahı saat 05.00'e kadar kesintisiz devam edecektir. Kısıtlamalar salı gününden itibaren başlayacak. Ana sınıfı ve benzeri eğitim kurumlarının faaliyetlerine ara verilecektir.

Evlerde gün, mevlit, taziye, yılbaşı kutlaması gibi insanların bir araya geleceği etkinlikler yapılamayacaktır. Market, bakkal, kasap, manav gibi işletmeler ile eve paket hizmeti veren yerler, belirlenecek saatlerde hafta sonu kısıtlama dışındadır. Alışveriş merkezlerine girişte HES kodu uygulamasına geçilecektir." şeklinde konuştu.

yil.jpg

YILBAŞI NE ZAMAN?

Yılbaşı bu yıl 31 Aralık perşembe gününe denk geliyor. Yılbaşı kutlamaları perşembeyi cumaya bağlayan gece kutlanacak.