Yılmaz Özdil'in 'bufalo sürüsü' tepkisine Fatih Altaylı'dan itiraz!

Yılmaz Özdil'in 'bufalo sürüsü' tepkisine Fatih Altaylı'dan itiraz!

Yılmaz Özdil, Türkiye'deki koronavirüs umursamazlığını Yılmaz Özdil 'bufalo sürüsü' tavrına benzetince Fatih Altaylı itiraz etti.

Sözcü yazarı Yılmaz Özdil, Türk toplumunun koronavirüs salgını karşısındaki umursamaz tavrını 'bufalo sürüsü' davranışına benzetti. Özdil bugünkü yazısında "Sürü bağışıklığı istiyorlardı, nihayet başardılar, bufalo sürüsü gibi olduk. Bir milletin başına gelebilecek koronadan bile büyük felakettir bu aslında. Düşen düşüyor, yürüyüp gidiyoruz, umursamadan, ruhsuz, duygusuz." dedi. 

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Özdil'in "bufalo sürüsü" benzetmesini yanlış buldu. Altaylı, buffalonun 'yaban mandası' olduğunu hatırlatarak "Sürü halinde gezen yaban mandaları hiç de Yılmaz Özdil’in söylediği gibi değildir, kast ettiği duruma göre verdiği örnek yanlıştır." şeklinde yazdı. 

Altaylı, Türk halkının koronavirüs umursamazlığını Afrika antiloplarının davranışına benzetti. Altaylı şu cümlelerle konuya açıklık getirdi: "Bu tavır benzese benzese Afrika antiloplarının tavrına benzetilebilir. Çünkü 'Öküz başlı Antilop' da denilen bu otçul hayvan türü tam da Yılmaz Özdil’in dediği gibi davranır. Saldırı karşısında herkes kendini kurtarmaya çalışır, güçlü gördüğü aslana karşı hiçbir direnç göstermez, kalabalık sürünün gücünü kullanmayı aklına bile getirmez."

İşte Fatih Altaylı'nın o yazısı...

YABAN MANDASI MI AFRİKA ANTİLOPU MU? 

Yılmaz Özdil halkımızı buffalo sürüsüne benzetmiş, salgındaki tavrımızdan ötürü.

Sürüden ölenler düşüp kalıyor, gerisi umursamazca yoluna devam ediyor diye.

Buffalo dediğin aslında manda.

Ama sürü halinde gezen yaban mandaları hiç de Yılmaz Özdil’in söylediği gibi değildir, kast ettiği duruma göre verdiği örnek yanlıştır.

Yaban mandası, muhtemelen vahşi yaşamın en tehlikeli hayvanlarından biridir.

Üstelik de aslan sürüsüne bile kafa tutan ender otçullardandır yaban mandası.

Birbirlerini korurlar, güçsüz olanlarını ortalarına alıp aslanların saldırılarına karşı direnirler, aslanların karşısında boynuzlu bir savunma hattı oluşturup gerekirse aslan sürüsüne karşı hücuma geçerler.

O yüzden toplumun Corona salgını karşısındaki umursamazlığını ve fütursuzluğunu yaban mandalarına benzetmek çok yanlış olur.

Bu tavır benzese benzese Afrika antiloplarının tavrına benzetilebilir.

Çünkü “Öküz başlı Antilop” da denilen bu otçul hayvan türü tam da Yılmaz Özdil’in dediği gibi davranır.

Saldırı karşısında herkes kendini kurtarmaya çalışır, güçlü gördüğü aslana karşı hiçbir direnç göstermez, kalabalık sürünün gücünü kullanmayı aklına bile getirmez.

Kurbanı verir otlamayı sürdürür.

Sayıları çoktur. Kurbanın önemi yoktur.

Ancak onların da göç etme alışkanlığı vardır.

Otlandıkları merada ot bitince, sürüler halinde ot bulacakları meralara göç ederler.

Masai Mara’dan, Serengeti’ye geçerler.

Arada Mara Nehri’ni geçerken epey bir kayıp verirler timsahlara ama onu da umursamazlar.

Yeter ki otlak olsun!

Bu arada vahşi yaşamdan bahsedince aklıma geldi, yarın da size şempanzeleri yazayım diyorum.