Yunanistan’a ılımlı yaklaşım…AKP Sözcüsü Çelik: “Müzakere sürecin, sürdürmeye hazırız”

Yunanistan’a ılımlı yaklaşım…AKP Sözcüsü Çelik: “Müzakere sürecin, sürdürmeye hazırız”

Yunanistan ile yaşanan gerginliğe ilişkin konuşan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Karşı karşıya kaldığımız bağnazlık ve saygısızlığa rağmen müzakere sürecini akıllı bir dil ve devlet anlayışıyla, sürdürmeye hazır olduğumuzu söylüyoruz" dedi.

Yunanistan ile yaşanan gerginliğe ilişkin konuşan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “Karşı karşıya kaldığımız bağnazlık ve saygısızlığa rağmen müzakere sürecini akıllı bir dil ve devlet anlayışıyla, karşılıklı saygıya uygun şekilde sürdürmeye hazır olduğumuzu söylüyoruz” dedi.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, AKP MYK toplantısının ardından basın toplantısı düzenleyerek gündemi değerlendirdi. Çelik, Yunanistan Dışişleri Bakanı ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ortak basın toplantısında yaşanan gerginliğe ilişkin konuştu. Çelik, şunları söyledi:

“YUNANİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANI TÜRKİYE'YE KONUŞMAK İÇİN GELMEMİŞ”

“Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın ülkemize ziyareti oldu. Tabii ki ülkemize ziyaretlerinden memnuniyet duyarız. Geleneksel misafirperverliğimiz ve diplomatik deneyimimiz çerçevesinde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyarız. Burada gördük ki Yunanistan Dışişleri Bakanı Türkiye'ye Ankara'ya konuşmak için gelmemiş, Atina'ya konuşmak için gelmiş. Son derece bağnaz bir şekilde diplomasi tarihine bir yakışıksızlık örneği olarak girecektir. Sayın Dışişleri Bakanımız gereken cevabı verdikten sonra son sözü yine Yunan Bakana geldi fakat yine aynı şekilde devam etti. Müzakereleri sabote etmek için konuşmuş olmakla kayıtlara geçmiş oldu. Bu nezaket ve diplomasi dışı tavrı bütün dünya görmüş oldu.”

“SORUNLARIN NEDEN ÇÖZÜLMEDİĞİ ANLAŞILDI”

Yunan Dışişlerin Bakanı’nın açıklamalarında AB’yi kendilerine kalkan yaptığını belirten Çelik, şunları dile getirdi:

“Beni en çok şaşırtan şey şu oldu; Yunan Dışişleri Bakanının sözlerinde ister küçük, ister büyük devlet olsun, kendi egemenliklerini korumaya muktedir olduğunu söylerler. İster küçük ada devleti, ister süper güç olsun. Bunun dışındaki ifade devlet olma kabiliyet ve kapasitesinden geriye gitmek anlamına gelir. Yunan Dışişleri Bakanı'nın kendi ülkesinin egemenliğinden bahsederken AB'den bahsettiğini gördük. AB'yi kalkan yapan açıklamayı ilk defa bir Dışişleri Bakanı’ndan görmüş oldum. Netice olarak bu sorunların neden çözülmediği anlaşıldı. Karşı karşıya kaldığımız bağnazlık ve saygısızlığa rağmen müzakere sürecini akıllı bir dil ve devlet anlayışıyla, karşılıklı saygıya uygun şekilde sürdürmeye hazır olduğumuzu söylüyoruz. Bir Dışişleri Bakanı buraya gelecek kendi ülkesinin iç siyasetindeki siyasi kariyerine Ege ve Doğu Akdeniz'deki meseleleri istismar konusu haline getirecek. Buradan bir şey çıkmaz.”

GRİ PASAPORT AÇIKLAMASI

Çelik, belediyeler aracılığıyla, gri pasaport ile yurt dışına gönderilen, ancak ülkeye geri dönmeyen vatandaşlara ilişkin de şu açıklamayı yaptı:

 

"Birkaç tane CHP'li milletvekili çıktı, ‘bunu AK Parti belediyeleri yapıyor’ dedi. Şimdi bugün gördük ki aynı durum CHP ve İYİ Parti belediyelerinde de varmış. Kendi belediyelerinde de çıktı işte. Ondan sonra CHP Sözcüsü çıkıyor, İçişleri Bakanımızı suçluyor. Zaten soruşturma emrini Bakanımız vermiş. Onlara şunu sormak istiyorum, ‘Her CHP üyelik kartı verdiğinizin sütten çıkmış ak kaşık olduğuna emin misiniz? Kefil olabiliyor musunuz’ Sonuç olarak Belediyelerden böyle bir tablo ortaya çıktı. Bakanlığımızda soruşturma yaparak her şeyi ortaya çıkaracaktır. Biz de bunun olmasını istiyoruz."