Zeytinburnu’nda 19 kişiyi bisikletçinin dikkati kurtardı…

İstanbul Zeytinburnu'nda bu sabah çöken binada facia yaşanmasını aynı binanın girişinde bisiklet dükkanı bulunan esnafın önlediği ortaya çıktı. Esnaf Özkan Şener, dün akşam binadan sesler duymaya başlayınca bina sakinlerini uyardı.

İstanbul Zeytinburnu'nda bu sabah çöken binada facia yaşanmasını aynı binanın girişinde bisiklet dükkanı bulunan esnafın önlediği ortaya çıktı. Esnaf Özkan Şener, dün akşam binadan sesler duymaya başlayınca bina sakinlerini uyardı. Şener’in çabaları sonucu dün gece burada oturan 19 kişinin boşalttığı bina sabahleyin saat 10.30'da çöktü. Şener “Dükkanda otururken ufak tefek sesler duymaya başladım. Çanakkale depremindeki gibi sarsıntılar da oldu. Binada oturanlara durumu anlattım. Sabah da bina çöktü” dedi.

Zeytinburnu Sümer Mahallesi 27/2 sokak üzerinde bulunan 5 katlı bir bina bu sabah çöktü. Olay yerine çok sayıda arama kurtarma ve itfaiye ekipleri gönderildi. Binanın yıkıntıları altında kalan çok sayıda araç da hasar görürken, ölen ya da yaralanan olmadı. Bu arada, çöken binanın yan tarafında bulunan 4 bina da güvenlik gerekçesiyle boşaltıldı. Derhal arama kurtarma ekipleri enkazda çalışma başlattı. Enkaz altında kimsenin olmadığı anlaşılınca enkaz kaldırma çalışmalarına geçildi.

Bu arada, bir faciayı, can kaybını aynı binada oturan ve giriş katında bisiklet dükkanı bulunan Özkan Şener'in önlediği ortaya çıktı. ANKA Haber Ajansı’na konuşan Şener, dün akşam saatlerinde henüz dükkandayken ufak tefek sesler duyduğunu ardından da bir sarsıntı olduğunu fark etti. Şener durumu hemen komşularına söylediğini ve hızla binayı tahliye ettiklerini anlattı. Şener’in uyarısı ile binanın boşaltılmasından saatler sonra ise bina büyük bir gürültüyle çöktü. Bu sayede çöken binada oturan 19 kişinin canını kurtaran Şener, yaşadıklarını, “Dükkanda otururken ufak tefek sesler duymaya başladım ben. Çanakkale depremindeki gibi sarsıntılar da oldu. Binada oturanlara durumu anlattım sesler geliyor diye, demir kapıların kilidini kapattık sabah da çöktü” sözleriyle anlattı.

VALİ İNCELEME YAPTI

Bu arada, depremin ardından İstanbul Valisi Ali Yerlikaya olay yerine gelerek incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı. Valilikten yapılan açıklama şöyle:

“Zeytinburnu Sümer Mahallesi 27/2 sokak 27 numaralı binada bugün saat 10.30'da çökme meydana geldi. 1995 yılında inşa edilen ve yapı ruhsatı bulunmayan bina, 6 daire ve bir dükkan oluşuyordu. Binada ikamet eden Kadir Yılmaz'dan alınan bilgiye göre Gece saat 23.00 sıralarında çatlama sesleri duydukları, camlarda kırılmalar olduğu için evi tahliye ettikleri, binada kimsenin kalmadığı ve toplam 19 kişinin tahliye olduğu bilgisi verildi.

"4 BİNA BOŞALTILDI VE TESPİT ANALİZLERİNE BAŞLANDI"

Binanın İlçe Nüfus Müdürlüğü'nden alınan adrese dayalı nüfus kayıtlarından bina sakinlerinin telefonlarına ulaşılmış, hepsi tek tek aranarak, binada kimsenin kalmadığı teyit edilmiştir. Alanda emniyet ve zabıta ekiplerimizce gerekli tedbirler alınmış, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından çöken bina etrafındaki 4 bina boşaltıldı ve tespit analizlerine başlandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü'nce 50 Çevik Kuvvet personel 40 ve 70 zabıta personeli çevre emniyeti için görevlendirilmiştir. AKOM toplam 17 personel ve 4 araç, İBB İtfaiye 30 personel ve 10 araç, 2 arama kurtarma köpeği, UMKE 6 Personel, 1 araç, AFAD 14 personel, 3 arama kurtarma köpeği, 5 araç, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden 6 personel görevlendirildi."

Öte yandan, olay yerine gelerek inceleme yapan Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy da kısa bir açıklama yaptı. Arısoy " İçeride oturan hemşerilerimizden aldığımız bilgiye göre gece saatlerinde binada çatırtı olmaya başlamış. Bunun üzerine bina vatandaşlarımız tarafından boşaltılmış. Allaha sonsuz şükürler içindeyiz ki herhangi bir can kaybımız olmadı. Görüldüğü üzere devletin tüm birimleri burada. Enkaz çaldırma çalışmalarımız devam ediyor. Yıkılan binanın etrafındaki 4 bina 33 daire boşaltıldı. Fiziki gözlemden sonra binalarda oturulup oturulmayacağına karar verilecek" dedi.