10 gazeteci 29 yıl hapis cezası aldı: 'Gazeteciler adliyede mesai yapıyor'

10 gazeteci 29 yıl hapis cezası aldı: 'Gazeteciler adliyede mesai yapıyor'

Gazeteci Barış Yarkadaş, eylül ayında medyada yaşanan hak ihlallerini kamuoyuna açıkladı, "Gazeteciler adliyede mesai yapıyor" dedi.

Her ay düzenli olarak medyada yaşanan hak ihlallerini rapor haline getiren CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş, eylül ayına ilişkin verileri de ayrıntılı olarak paylaştı.

Gazetecilere dönük baskıların eylül ayında daha da arttığını dile getiren Yarkadaş, “46 gazeteci hakim karşısına çıktı, 1 gazeteci gözaltına alındı, 10 gazeteci 29 yıl hapis cezası aldı. Gazeteciler, günlerini çalıştıkları binalar yerine adliyelerde geçiriyor” dedi.

Raporunu tahliye olan Cumhuriyet yazarları ile ekim ayının sonunda yargılanacak olan Sözcü çalışanları ve cezaevindeki tüm gazetecilere ithaf eden Yarkadaş, cezaevinde yüzün üzerinde gazetecinin olduğunu da hatırlatarak şunları söyledi:

Yeni Yargı Reformu Paketi’nin de bu sorunu çözemeyeceği anlaşıldı. 2019 yılının son aylarında bile hâlâ 'haber yazmak, tweet atmak suç olmayacak' deniliyor. İktidarın açtığı bu tartışma bile, gazetecilerin yazdıkları haberlerden dolayı tutuklu olduğunu gösteriyor.

Barış Yarkadaş, gazetecilik faaliyetlerinden dolayı tutuklu-tutuksuz yargılanan tüm meslektaşlarının beraat ettirilmesini istedi.

'GAZETECİLER ADLİYEDE MESAİ YAPIYOR'

Yarkadaş, eylül ayında yaşanan hak ihlallerini şöyle sıraladı:
- 46 gazeteci hakim karşısına çıktı.

- 1 gazeteci gözaltına alındı, 10 gazeteci 29 yıl hapis cezası aldı.

- 2 kitap ile 1 sanatçının konseri yasaklandı, 1 gazeteciye dava açıldı, 2 gazeteci ifade verdi.

- 1 gazeteci saldırıya uğradı, 1 gazeteye tazminat davası açıldı, 3 haber erişime engellendi.

- 1 gazeteciye tazminat davası açıldı, 1 gazeteciye 41 bin lira para cezası verildi. 1 cezaevinde 8 TV kanalına sansür getirildi.

- 1 TV kanalına 5 kez yayın durdurma cezası verildi. 1 gazeteciye kitap okuma cezası verildi.

- 1 gazeteci baskılar yüzünden yurt dışına çıktı.

- 1 engelli gazeteci cezaevine teslim oldu, 1 gazete mitinge alınmadı. 2 gazete ve 1 TV kanalının muhabirleri Adli Yıl Açılış Töreni’ne sokulmadı.