24 yılda kadına şiddetin oranı değişmedi

24 yılda kadına şiddetin oranı değişmedi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü bugün birçok kentte çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Eylem ve etkinliklerle alanlarda olacak kadınlar şiddetin son bulması mesajı vermeye hazırlanırken, 24 yılda kadına şiddetin oranı değişmedi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde birçok kadın derneği ve inisiyatifi kutlamalar için hazırlıklar yaparken, 2017 yılında da kadına karşı şiddet en çok konuşulan konulardan biri oldu. 2017 yılında 327 kadın erkek şiddeti yüzünden hayatını kaybetti. Kadına yönelik şiddeti değerlendiren Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, “Siz yasaları yapıp, kütüphanenize koyarsanız, onun size bir faydası olmaz. O yasanın içinde yapılan, yazılanlar bir süzgeçten geçtiği için o sayfalarının içine girmiştir. Onların önleyici politikaları da uygulamayı getirir” dedi.

Kadına toplumsal olarak ‘Kadının evi yeridir’ gibi söylemler ile bazı roller yüklenirken, bunun çocukluktan itibaren olduğunu belirten psikiyatrist Prof. Dr. Şahika Yüksel, kız çocuklarına da “Sen kız çocuğusun, babana suyu sen getir” gibi söylemler ile bunun gerçekleştirildiğini belirtti. Prof. Dr. Yüksel, evliliğin erkeklerin ruh sağlığına iyi gelirken, boşanmanın da kadınların ruh sağlığına iyi geldiğini söyledi.

KADININ EN BÜYÜK SORUNU

KADİR Has Üniversitesi’nin her yıl gerçekleştirdiği ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın 2018 yılı sonuçları açıklandı.

Araştırmaya göre, Türkiye genelinde kadınların en büyük sorunu yüzde 61 ile ‘şiddet’ oldu. Bu oran 2016’da yüzde 53, 2017’de ise yüzde 55’ti. Şiddeti sırasıyla ‘eğitimsizlik’ ve ‘işsizlik’ sorunları izlerken, dördüncü sırayı ise ‘sokakta baskı ve taciz’ aldı.

Şiddetin bu yıl da en büyük sorun olduğunu belirten Doç. Dr. Mary Lou O’Neil, “Bu üzücü bir sonuç. Çünkü toplumda işsizlik ve eğitimsizlik, kadınlar için bir problem olarak algılanmıyor. Oysa eğitim bence en önemli problemlerden biri çünkü şiddet buna bağlı. Refah seviyesi düşük, eğitimsiz kadınlar daha fazla şiddet görüyor. O yüzden bunların hepsi birbirine bağlı. Kadınların sorunları için daha geniş bir bakış açısı olması gerekiyor. Bunun dışında toplumda yeni bir kadın rolü oluşuyor. Bu da ‘süper kadın’ rolü” diye konuştu.

Resmi nikahın imamlar veya müftüler tarafından kıyılmasına ilişkin düzenleme konusunda, erkekler kararsız kalırken, kadınlar ağırlıklı olarak ‘hayır’ yönünde oy kullandı.

Erkeklerin yüzde 49’u ‘hayır’, yüzde 51’i ise ‘evet’ dedi. Kadınların yüzde 64’ü ise ‘hayır’ diyerek bu yetkilendirmeyi onaylamadıklarını gösterdi.

KADIN SORUNLARININ NEDENİ ERKEKLER

SARIYER Belediyesi’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla moderatörlüğünü Gazeteci ve TV Programcısı İsmail Küçükkaya’nın yaptığı ‘Kadın Söyler Hayat Coşar’ söyleşisi gerçekleştirdi. İki ayrı bölümde dü- zenlenen etkinliğin ilk bölümünde iş ve sanat dünyasında minyatür sanatçısı, ressam Günseli Kato, iş kadını Gamze Cizreli ve gazeteci Ebru Baki ilham veren öykülerini katılımcılarla paylaştı. CNN TÜRK Ekonomi Müdürü Ebru Baki, eğitimin kadınlar için öneminden bahsetti. Ressam Günseli Kato ise, “Biz çok güçlü bir kadın imparatorluğunun olduğu toprakta yaşıyoruz. Bu ülkeyi kadınlar kurtaracak” diyerek kadınların cesur olması gerektiğini vurguladı. ‘Kadın Söyler Hayat Coşar’ etkinliğinin ikinci bölümünde ise alanında uzman hekimler kadın kanserlerine dikkat çekti. “Kendisine yatırım yapan kadın daha güçlü ve daha huzurlu kadın olmak için çaba gösteriyordur” diyen Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Dilek Avşar, sözlerin şöyle sürdürdü: “En doğru estetikler mutlu olduğunuz zamanlarda yapılan estetiklerdir.” Psikiyatri uzmanı Prof. Dr. İrem Yaluğ Ulubil ise kadınların daha çok psikolojik şiddetle karşı karşıya kaldığını belirtti.

'İYİ HAL UYGULAMASI CESARETLENDİRİYOR'

KADINA yönelik şiddeti değerlendiren CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, hangi partiye üye olursa olsun, siyasetçilerden kadına yönelik şiddet konusunda ciddi bir duruş beklediklerini belirtti. Yasal mevzuata dikkat çeken Engin, “Yasalarda en çok tartışılan konu ‘iyi hal uygulaması’”. Bu uygulama, bu tür vakaları cesaretlendiren bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Hukuk sistemimizi o kadar güçlü bir şekilde oluşturmalıyız ki cesaretlendirmek yerine önleme rolü olsun. Yasalarımızın daha güçlü bir şekilde kadına şiddetin, istismarın ve cinayetlerin karşısında durabilsin. Burada TBMM ve tüm siyasi partilere de önemli bir görev düşüyor. Bu konuda hepimizin bir araya gelip, kadın konusunda birleşmeliyiz. İyi hal konusu gibi vicdanımızı sızlatan uygulamalara son vermeliyiz”dedi.

14 BELEDİYEDE KADINLAR BUGÜN İZİNLİ

İSTANBUL’un CHP’li 14 belediyesinde çalı- şan tüm kadınlar izinli sayılacak. Alınan kararı CHP İstanbul İl Başkanlığı duyurdu. İl başkanlığından yapılan açıklamada, “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde İstanbul’un 14 CHP’li belediyesinde çalışan tüm kadınlarımız izinlidir. 8 Mart, kadınlarımız için tüm Türkiye’de resmi tatil olmalıdır. Biz CHP İstanbul İl Başkanlığı olarak bunu buradan başlattık. Ayrıca yakın bir tarihte kadına yönelik şiddete karşı mücadele politikalarımız kapsamında belediyelerimiz ve kadın dernekleri arasında bir protokol yapacağız” denildi. Ayrıca Narlı- dere Belediye Başkanı Abdül Batur, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde, etkinliklere, toplantılara katılarak bugünü anlamına uygun bir şekilde yaşamaları için belediye çalışanı kadınlara tam gün izin verdi. Eskişehir’in CHP’li Odunpazarı Belediye Başkanı CHP’li Kazım Kurt da 8 Mart Dünya Kadınlar Gü- nü’nde, belediyedeki kadın çalışanlara öğleden sonra izin vereceklerini açıkladı.

BU BELEDİYEYİ KADINLAR YÖNETİYOR

İZMİR’de 390 bin nüfuslu Konak Belediyesi, kadınlara emanet. Belediye Başkanı Sema Pekdaş, gö- reve geldikten sonra kritik öneme sahip birimlerin başına kadın yöneticileri getirdi. 32 müdürlüğün 15’i kadınlar tarafından yönetiliyor.

Pekdaş, hayatın içerisinde kadınlar ve erkekler olarak var olduklarını, bu nedenle yönetim organlarında da kadın ve erkekler olarak var olmanın gerekliliğine dikkat çekerek, “İşleri de birlikte yönetip, birlikte sergileyebilmek açısından müdürlüklerimize kadın yöneticileri getirdik” dedi. Kadın ve erkeklerin farklı kişilik özellikleri bulunduğunu aktaran Pekdaş, bireylerin yaptıkları işlere başarılarını yansıtmak zorunda olduklarını söyledi.

MALTEPE'DE KADINLARA MAAŞ İKRAMİYESİ

8 MART Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Maltepe Belediyesi’nin kadın emekçileri tarafından daha mutlu kutlanacak. Kadınlar, Belediye Başkanı Ali Kılıç’ın toplu sözleşmeye koydurduğu madde ile o gün tatil yapacak. Kadrolu kadın çalışanlar ise yarım maaş ikramiye alacak. 8 Mart akşamında da belediye tarafından, kadınlara özel bir konser düzenlenecek. Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’ndeki kokteyl ve konser etkinliği, 18:00’da başlayacak. Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Hepsi birbirinden güzel, dünyayı yüreklerine sığdıran güzel çalışma arkadaşlarına sahibim. Onlarla birlikte, yürekten çalışıyoruz. Onlara olan inancımızı ve övgü- müzü, kelimelerle ifade edemeyiz. Kadın çalı- şanlarımız için ne yapsak az” dedi.

'ERKEK İŞİ'NE KADIN ELİ DEĞDİ

AYDIN’ın Efeler İlçesi’nde, oto lastikçi Deniz Işık (37), muhasebeci olarak girdiği sektörü sevince, azimle çalışarak, patron oldu. Liseyi 19 yıl önce bitirdikten sonra oto lastik firmasında muhasebeci olarak işe başlayan Deniz Işık, sektörü sevince işin pazarlamasını yaptı.

Bir süre sonra oto lastiği satışı da yapmaya başlayan Işık, kendi iş yerini açarak, patron oldu. Işık, dört yıldır hizmet verdiği Efeler İlçesi’ndeki iş yerinde, iki de erkek oto lastik ustasına iş verdi.