27. Dönem resmen başladı…Yemin töreninde neler yaşandı?

27. Dönem resmen başladı…Yemin töreninde neler yaşandı?

TBMM Genel Kurulu'nda, 27. Dönem 1. Yasama Yılı başladı. TBMM Genel Kurulu, en yaşlı üye sıfatıyla İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplandı.

Deniz Baykal'ın sağlığının elvermemesi nedeniyle ikinci en yaşlı üye İYİ Partili Durmuş Yılmaz'ın geçici başkanlığında açılan TBMM'de milletvekilleri yemin etti. Genel Kurulda, Başkanlık Divanında Meclis'in en genç milletvekillerinden AKP İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, AKP Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel görev aldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, birleşim açılırken locadaki yerini aldı. Erdoğan'a, TBMM Başkanlığı görevini devreden İsmail Kahraman, TBMM Geçici Başkanvekili olarak AKP Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü eşlik etti. Genel Kurul'da daha sonra İstiklal Marşı okundu. Milletvekili sıralarına kırmızı karanfil ve TBMM logolu kokart bırakıldı.

SALONDAN NOTLAR

TBMM Genel Kurulu'ndan şu gelişmeler dikkat çekti:

— Cumhurbaşkanı Erdoğan Meclis’e geldiğinde AKP'liler ayağa kalktı. MHP’nin de aralarında bulunduğu muhalefet partisi vekilleri oturmaya devam etti.

— Meclis salonuna gelen ilk lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu.

— Büyükelçilerin çoğu da Meclis’teki yerlerini aldı.— Milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkması nedeniyle bazı milletvekillerinin ayakta kaldığı, bazılarının da komisyon sıralarına oturduğu görüldü.

— Mazeret bildiren milletvekilleri de il sırasını beklemeden milletvekili andını içerken, Başbakan Binali Yıldırım da ilk yemin edenler arasında yer aldı.

— MHP lideri Bahçeli ve İYİ Partili Koray Aydın Meclis'te yemin töreninde bir araya geldi. İki ismin samimi tokalaşmaları dikkat çekti.

— Seçimlere AKP listelerinden giren Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de yeminini AKP milletvekili sıfatıyla yaptı.

— Saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti milletvekilleri ve locada bulunan izleyicilerin alkışları eşliğinde salondan ayrıldı.

— TBMM Genel Kurulundaki yemin törenini, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YSK Başkanı Sadi Güven, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları, yabancı misyon temsilcileri de izledi.

YEMİNİ TEKRARLAYANLAR

— AKP Adana Milletvekili Abdullah Doğru, bazı kelimeleri eksik söylediği için yemini tekrarladı.

— CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, milletvekili andını 4. seferinde doğru bir şekilde okudu. İlk ikisinde yanlış okuyan Ünsal, daha sonra Yılmaz'ın yanına gitti. Yeniden kürsüye gelerek andını içen Ünsal, bu kez dedoğru yemin edemedi. Ünsal, gözünde sıkıntı olduğunu belirterek milletvekillerinden özür diledi. Yemini 4. seferinde doğru okuyan Ünsal'ı bütün milletvekilleri alkışladı.

BEYAZ TÜLBENTLE YEMİN ETTİ

--Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki sokağa çıkma yasağı ve operasyonlar sırasında mahsur kalan ve daha sonra da tutuklanan HDP Milletvekili Remziye Tosun da, TBMM’de yemin etti. 24 Haziran seçimlerinde Diyarbakır’dan milletvekili seçilen Remziye Tosun, yemin törenine beyaz tülbentle katıldı.